В ставропигиалния (патриаршески) храм-паметник "Св. Александър Невки" не се извършват венчавки нито други частни събития. До края на миналия век единственото брачно тайнство, осветено тук е между Борис Трети и исталианската принцеса Джована ди Савоя.

Към извършените там тайнства трябва да добавим и кръщенето през 1937 г. на Симеон. Но дори и тези царски служби, както поясни Негово преосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, са ставали с изрично разрешение на Светия синод. Напоследък обаче канонът се нарушава.

На 12-ти септември 1998 г. Мария Грънчарова и Венци Иванов, бивш директор на "Мобилтел" се венчаха в патриаршеския храм. Кумуваха им Лора Виденлиева и Владимир Грашнов. Булчинската рокля бе подарък на Мария от приятелката й Соня Васи. На тържественото събитие Венци Иванов е в смокинг на Армани.

През 1998 г. в "Св. Александър Невски" се венчаха синият депутат Венцислав Димитров и 27 години по-младата от него Меглена Вучкова. Кумове бяха Дарина Павлова и проф. Александър Чирков.

През 1999 г. в патриаршеската катедрала се венчаха Денис Ризов от "Ахат" и телевизионерката Наталия Симеонова.Само дето това не помогна да спасят брака си. Пак същата година там се венча Георги Гергов, кумуваха Емил и Весела Кюлеви.

За исвестно време венчавките в храма бяха преустановени. Но на 20-ти май тази година Старозагорският митрополит Галактион в качеството си на един от най-големите левскари в България венча в "Св. Александър Невски" национала Живко Миланов с Бисера, дъщеря на президента на БФС Борислав Михайлов.