Вчера излезе от печат „Съновидение за св. Борис I“ от Анжел Вагенщайн – онази въздействаща и проникновена творба, дала живот на филма „Борис I”, с участието на Стефан Данаилов в ролята на великия български владетел.

„Съновидение за св. Борис I“ (224 стр., твърди корици, цена: 20 лв.) е написано както на език, вдъхновен от оригиналните исторически източници, така и на съвременния литературен български, което му придава специфичен привкус на старинна хроника. Една от най-драматичните и влиятелни фигури в българската история несъмнено е Борис I. „Разпнат между грях и святост” е великият езически хан, по-късно християнски княз Борис-Михаил. Именно той налага православието и славянската писменост и превръща България в една от най-могъщите държави на своето време.

Премиерата на книгата ще се състои в присъствието на автора на 28 април в зала 7 на НДК, пети етаж, от 19:00 часа.

Анжел Вагенщайн едва ли се нуждае от представяне. Роден в Пловдив през 1922 г., той прекарва детството си в Париж, където родителите му емигрират по политически причини. Като участник в Съпротивата е инквизиран жестоко и осъден на смърт от фашистките власти. Сценарист е на около 50 игрални, документални и анимационни филми, носител е на престижни награди от кинофоруми и на най-високи национални и международни литературни отличия. Знаков за творчеството му е неговият белетристичен триптих „Петокнижие Исааково“, „Далеч от Толедо“ и „Сбогом, Шанхай“ – изкусно съчетание на ерудиция, съкровеност, мъдрост и мощна повествователна енергия.

Освен в България, романите на Анжел Вагенщайн са публикувани в Германия, Русия, Франция, Чехия, САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Македония, Испания, Полша, Италия и Израел.