Звезди се обединиха в битка срещу мръсния въздух. В провокативна фотосесия най-добрата ни сноубордистка Александра Жекова, журналистът Драгомир Симеонов, актьорите Ники Станоев и Силвия Петкова, певицата Дивна, водещата Ирина Тенчева и екс футболистът и победител в „Сървайвър“ Ваня Джаферович ни подканят да вземем мерки срещу наболелия проблем.
Акцията им е в подкрепа на Фейсбук страницата „Подари въздух“. Тя събира и търси реализация за добрите идеи и примери, които биха помогнали да живеем в по-чиста среда.

Страницата е създадена от агенцията за маркетинг и комуникации Knowbox и цели не само да провокира дискусия, но и да дава решения. На нея се публикуват и стават обществено достояние новаторски проекти, които могат да допринесат за по-чист въздух. Всеки, който реши да помогне за реализацията им, може да го направи било то с доброволчески труд, или с финансиране.
Известните личности застанаха пред обектива на фотографа Пейо Пеев и на кадрите разкъсват мрачните картини на отровената и занемарена среда. От мръсната и потискаща действителност се показват филизи на здрави и зелени растения.

Звездите носят раница-противогаз, в чийто резервоар има алое вера, известно и със способността си да пречиства въздуха и да отделя бързо голямо количество кислород. Създадената от дизайнерите на Kloshar Bags нестандартна чанта – символ на инициативата, присъства във всички фотоси. Тя е силна провокация към всички, които досега не са си давали сметка какъв въздух дишат и до каква степен те самите са отговорни за това. „Надяваме се тази раница-противогаз да не се превърне в наш ежедневен аксесоар по необходимост“, казва Деница Петрова, част от екипа на агенцията и вдъхновител на кампанията.


Популярните лица също дават своите лични решения за по-чист въздух. „Моят начин е поне аз да не го замърсявам. И ако се съберат много лични решения, става едно голямо общо“, убеден е Драгомир Симеонов.
Алекс Жекова се старае да извършва ежедневните си битови задачи пеша. А през лятото в града се движи със скутер, велосипед или лонгборд. „Това всъщност е много приятно, достъпно и спестяващо време“, казва тя.


Ваня Джаферович също се присъединява към стремежа да се използват по-малко автомобили и да се стимулира от държавата купуването на нови возила. „Да се пуши по-малко. Да се говори повече за тези проблеми“, допълва той.