На 9 септември излиза от печат „Със зъби и нокти“, дело на блестящия разказвач Едуардо Мендоса!

Книгата се издава с подкрепата на програма „Култура 2000“ на Европейския съюз.  „Със зъби и нокти“ ни среща с англичанина Антъни Уайтлендс, експерт по стара испанска живопис, който пристига в Мадрид през пролетта на превратната 1936 г., за да направи оценка на картини от частната колекция на испански благородник.

Една от творбите се оказва непознато платно на Веласкес, чиято пазарна стойност може да е решаваща за политическата ситуация в Испания.

Забавният, почти криминален сюжет се развива на фона на бурните събития непосредствено преди Гражданската война.

Увлечен в шеметни любовни приключения с жени от различни социални прослойки, чужденецът не успява да забележи, че около него гъмжи от преследвачи: полицаи, дипломати, видни политици и дори тайни агенти на Британските разузнавателни служби и на НКВД.

Романът дава на читателите и любителите на качествената съвременна проза не само възможността отново да се насладят на изключителния разказвачески талант на Едуардо Мендоса, на тънкото му чувство за хумор и майсторското му перо, но и да се запознаят с непознати подробности от една историческа действителност, към която Мендоса поглежда по нов, нетрадиционен начин. През 2010 г. книгата е отличена с най-високото литературно отличие на Испания.

За автора:

Едуардо Мендоса (1943) е едно от големите имена в съвременната литература на Испания. Юрист по образование, той работи дълги години и като преводач, а първите си стъпки в литературата прави през 1975 г. Неизменно съпътстван от успеха, той вече е автор на близо 20 романа, студии и театрални творби. Творчеството му се отличава с характерен език, неподражаемо преливане на стилове и художествени похвати, актуална тематика и много хумор. Многобройните литературни награди, на които е носител, са безспорно признание за талантливото му перо.