Световноизвестният британски писател сър Тери Пратчет за пръв път отмени участието си в обществено мероприятие - фестивал в Манчестър, посветен на поредицата му "Светът на диска", съобщиха в."Таймс" и в. "Гардиън".

През 2007 г. творецът, който сега е на 66 години, обяви, че е болен от рядка форма на болестта на Алцхаймер - кортикална атрофия на задната част на мозъка. Болестта прогресира и сега писателят не може сам да върши много неща, сред които да шофира или да си връзва връзките на обувките, информира БТА.

В писмо Пратчет се извини на почитателите на фентъзи поредицата му "Светът на диска", които го очакваха на ежегодната си среща в Манчестър през август. За да компенсира отсъствието си на фестивала, на който трябваше да бъде почетен гост, Пратчет обеща да изпрати на феновете прочутата си черна шапка.

На 11 декември 2007 г. сър Тери Пратчет публично обяви, че страда от ранен стадий на болестта на Алцхаймер. По-късно прави сериозно дарение на Тръста за изследване на болестта и заснема предаване телевизия Би Би Си, проследяваща опита му с болестта.

Освен това писателят е известен във Великобритания и като един от активните привърженици на евтаназията.

През досегашната си литературна кариера 66-годишният Тери Пратчет е продал над 75 милиона книги. В поредицата "Светът на диска" има 40 романа, преведени на 37 езика. От тях са продадени повече от 55 милиона екземпляра. В момента Пратчет е вторият най-четен автор във Великобритания и седмият най-четен неамерикански автор в САЩ. През 2001 печели медала Карнеги за романа си „Изумителният Морис и неговите образовани гризачи”. През 1998 г. на Пратчет е присъден орден на Британската империя „в служба на литературата”. В добавка е посветен в рицарство през 2009 г.

Откакто преди 7 години Пратчет обяви, че е болен от Алцхаймер, издаде пет нови произведения. Сега Тери Пратчет живее със съпругата си Лин в графство Уилтшир, недалеч от гр. Солсбъри.