След премиерата си в началото на годината, двама от най-нашумелите и изявени съвременни танцови артисти у нас - Ива Свещарова и Вили Прагер (носител на наградата на публиката на европейската награда за съвременна хореография Prix Jardin d'Europe), ще представят отново последния си общ спектакъл „Нашето последно па де дьо” на 15-и май в Център за култура и дебат „Червената къща”.

Представлението „краде” елементи от творчеството на големия български хореограф Галина Борисова, за да зададе въпроси като къде свършва оригиналът и къде започва копието, както и може ли да бъде кражба авторската интерпретация. Фокусирайки се върху няколко хореографии на Галина Борисова по един нестандартен и колоритен начин, който със сигурност ще ви разсмее, Вили Прагер и Ива Свещарова проблематизират вечния въпрос за копието и оригинала в изкуството.

„Този въпрос ще продължава да бъде актуален. В съвременния танц е изключително трудно да се каже по какъв начин се запазва авторството, защото по никакъв начин не е регламентирано”, обясняват артистите, които признават, че у нас в изкуството се краде по-често, отколкото в чужбина.



Заповядайте на 15-и май (четвъртък) от 20 ч. в Център за култура и дебат „Червената къща”, за да станете свидетели на един опит за хореография на животни, да послушате Чайковски и да проверите дали всичко в съвременния живот на изкуството не е отдавна измислено.

Цената на билетите е 7 лева. Броят на местата е ограничен, така че побързайте да закупите на касата на Червената къща, ул. Любен Каравелов 15.

В представлението са използвани три хореографии на Галина Борисова от „Търсейки Версавия“ (2001 г.), „Alfred’s best friends“ (2003 г.) и „Хуанита Хилдегард Бо“ (2004г.)

Екип:

Идея, реализация и изпълнение: Ива Свещарова и Вили Прагер
Драматург: Ани Васева
Живопис: Борис Делчев
Фотограф: Деница Русева
ПР: Миалена Халваджийска

Представлението се осъществява с подкрепата на Министерство на културата и фондация „Етюд“, в партньорство с Център за култура и дебат „Червената къща“.