За да погледнете в бъдещето, вече не трябва да владеете хиромантията, да знаете положението на звездите в небето или картите таро.

Шведско-американска компания, зад която стои ЦРУ, твърди, че е разработила нова технология, която може да предскаже с висока точност огнища на болести, терористични заплахи, икономически колебания и недостиг на ресурси, пише МИГнюз.

Според разработчиците, след появата на новата технология, тя ще се превърне във всеобщ оракул на бъдещето.

Шведско-американската компания Recorded Future, която разработва софтуер, е създала програма, специализирана в областта на интелектуалния анализ.

Има надежди, че предотвратяването на терористични атаки може да се превърне в един от примерите за активно използване на програмата.

Програмата преглежда стотици хиляди публикации, новини, блогове, търговски издания, интернет страници на правителства, финансови бази данни и много други.

Тя пресява и анализира публично достъпна информация и по този начин разкрива вероятностни модели на миналото, настоящето и бъдещето на почти всички аспекти на човешката дейност.

Компанията твърди, че програмата ще бъдe толкова чувствителнa към промени в данните, че ще може да предвижда политически кризи, огнища на болести, съществени промени на пазара, липсата на ресурси и природни бедствия.

Масачузетската концепцията, която лежи в основата на новата програма, наподобява инструменти за анализ на данните, използвани Dow Jones, Thomson Reuters и Selerity.