Днес в зала „България“ от 19:00 ч. ще се състои световната премиера на Концерта за алт саксофон на Пламен Джуров, който ще дирижира Симфоничния оркестър на БНР,  а солист ще бъде Борис Петров.

Създаването на творбата е инспирирано от  изпълнението на Концерта за саксофон и оркестър на Глазунов от Хосе Питон.

Мексиканският саксофонист силно впечатлява Джуров и той решава да напише своя музика, а произведението си структурира в три части:  Symphonies – Cadenza – Moto perpetuo.

„Всъщност истинското име на концерта  е „Саксофония” /Фантазия за  оркестър/, където саксофонът е коментатор. Заглавията на частите  бих ги превел като “Звучности” – онова, което чуваме около нас, звукът на нашето време; „Монолог” – в който  човек разказва нещо за себе си и „Вечното движение”, което асоциирам като непреходното движение на колелото на живота, но въпросът е къде си ти в това движение. В моето произведение ролята на „коментатора” е поверена на Борис Петров  /алт саксофон/ – родословен музикант“, разказва Пламен Джуров.

В петъчната музикална вечер, публиката ще чуе още Увертюра към операта „Вилхем Тел“ от Джоакино Росини и Симфония № 4 „Италианска“ от Феликс Менделсон.