Платна под надслов „Моята България“ на акад. Никола Манев ще красят фоайето на Американския университет в България от днес до 31 октомври.

Признатият в цял свят творец ще открие изложбата си днес от 17:30 часа в Централна сграда на АУБ. По време на престоя си в Благоевград, акад. Манев ще се срещне със студенти по изобразително изкуство в университета, както и със зам.-ректора по финанси и администрация на АУБ Александър Александров. Изложбата се организира със съдействието на „Арт Виза“.

Маестро Никола Манев има зад гърба си повече от 160 изложби по цял свят и над 3000 нарисувани творби, собственост на наши и чужди галерии и частни колекционери. Акад. Манев от десетилетия живее и твори във Франция.

Акад. Никола Манев е роден на 28 август 1940 г. в Чирпан. Учи в Художествената гимназия в София. През 1962 г. е приет във френската Академия по изящни изкуства, където завършва живопис в класа на проф. Морис Брианшон. Тогава се и установява в Париж, в ателие в Ил Сен Луи, но през целия си живот обикаля света и трупа впечатления за своите платна. През последните години дели по равно времето си между Париж и Варна. Организатор е на фестивала на изкуствата в Чирпан, провеждан от 2000 година насам. От 2008 г. е академик на Българската академия на науките и изкуствата. През 2013 г. е отличен с награда „Златен век” на Министерството на културата за цялостен принос в изобразителното изкуство.

Акад. Манев нарича себе си интуитивен художник, който се вдъхновява от природни феномени и уточнява: „Аз първо рисувам с очи, видяното се трупа в подсъзнанието и излиза на бял свят в ателието. Там се раждат моите странни, причудливи композиции. Но формата, цветът, светлината са останали вглъбени вътре в мен от местата, където съм бил. От огромната пустош на Сахара и на Мексиканската пустиня, от необятните простори на Колорадо, от градовете, изпълнени с камък и история, от руините на изчезналите цивилизации... Едва след това идва картината, където цветовете, формите и линиите излъчват светлина и се обичат”.

Всъщност творбите на Маестрото дават ново определение за абстрактно и фигуративно изкуство. Рисунките, маслените платна и акварелите му са емоционално наситени и същевременно удивително подредени, като всяка има уникално послание. Твърди, че изкуството е комуникационна сензация.