От днес целият свят е Олимпиада, след като бе даден стартът по Откриването на 30-то издание на Летните олимпийски игри.

Откриването се проведe на лондонския "Олимпийски стадион" и в него участие взеха около 15 000 доброволци. Церемонията бе наблюдавано от около 4 милиарда души по цял свят и продължи до 3 часа след полунощ, а организацията и струва 36 милиона евро.

Името на представлението за откриването на Летните олимпийски игри е "Островите на чудесата" и започна със звука на най-голямата хармонично настроена камбана в Европа. Тя бе бита от колоездача Брадли Уигинс. Интересно е да се отбележи, че дъждът обзе Лондон още преди началото на тържествата, но това е типично за английската столица. След това приятните изненади продължиха с детски хор, който изпя няколко символични песни, които обединяват кралството на Великобритания. Шоуто на "Олимпийския стадион" бе уникално и изпод земята започнаха да излизат комини малко след началото на церемонията, които символизират индустриалната революция на Англия.

На стадиона се появи и кралица Елизабет II, заедно с нейния съпруг, с когото имат брак от над 50 години. Над съоръжението прелетяха "Червените стрели" - самолетната акробатична ескадрила, която оцвети небето над стадиона в различните "олимпийски" цветове.

По традиция гърците бяха първата нация, която излезе на стадиона. България пък излеза 31-а. Нашите бяха предвождани от Йордан Йовчев, който бе избран за знаменосец. Нашата делегация е от 63-ма спортисти. Росен Плевнелиев ръкомахаше от трибуните, докато нашите излизаха.

Йовчев започва участието си на 6-та поредна Олимпиада тази вечер от 22:00 часа местно време. Делегацията на волейболистите пък бе предвождана от Любо Ганев. Делегацията на домакините от Великобритания премина последна. Тя бе предвождана от знаменития колоездач Крис Хой, който бе знаменосец. Общият брой на участниците на британците е 574 души, само спортисти.

Олимпийските игри ще се проведат на територията на английската столица Лондон от 27-и юли до 12-и август. На летните игри ще участват над 10,000 спортисти от 204 различни държави.

След дългочасови празненства в 02:15 часа полунощ българско време кралица Елизабет обяви Олимпидата за открита. След олимпийския флаг и олимпийския химн дойде и редът на олимпийския огън. Дейвид Бекъм и компания донесоха с лодка огъня от река Темза, а легендарният Стивън Редгрейв взе факлата с огъня и я занесе на стадиона. Там той я предаде на седем млади английски атлети, които направиха обиколка на стадиона с олимпийския факел.

Огънят, символизиращ това невероятно събитие, бе запален от 7-те млади британски спортисти – следващото поколение олимпийци. Избраниците, пазени до последно в тайна, са между 16 и 19 години. Жертвеникът, съставен от 204 факела, донесени от всяка една страна-участник на Игрите, ще бъде загасен на 12 август.

Източник: