Почитатели и приятели на музикалната легенда Принс му отдават почит след новината за внезапната му смърт.

Много от тях споделят "съвършената" му паспортна снимка. Сп. "Тайм" определи фотографията, която музикантът публикува в Twitter през февруари, като "снимката, която най-силно пресъздава излъчването на Принс", пише БТА.

Поп звездата Принс, смятан за един от най-креативните музиканти на своето време, почина вчера в имението си в щата Минесота. Очаква се резултатът от аутопсията на певеца.

Фенове на Принс се събраха пред имението му, както и пред клуба в центъра на Минеаполис, където беше заснета по-голямата част от филма "Пурпурен дъжд", донесъл на Принс и награда "Оскар" за песента "Purple Rain".

Хиляда души се събраха в Ню Йорк на импровизирано улично възпоменание за Принс, предаде АП. Идеята беше на режисьора Спайк Лий. Множеството се събра пред сградата на неговата продуцентска компания в Бруклин. Там фенове дойдоха с бебета и кучета и танцуваха до късно през нощта под звуците на парчетата на Принс. Хората пяха големите хитове на певеца, носеха букети в лилави краски. Заради нетрадиционното възпоменание полицията затвори района за движение на превозни средства.

"Обичах го тогава, обичам го и сега, ще го обичам вечно. Той е с нашия син сега", каза бившата му съпруга - танцорката Майте Гарсия.

Двамата се женят през 1996-а, разделят се през 1999 г. Синът им умира едва седмица след раждането от рядко генетично заболяване - синдром на Пфайфър.

Лени Кравиц реагира с прочувствено послание: "Моят музикален брат... Моят приятел... Този, който ми показа възможностите, които се крият вътре в мен, промени всичко и запази духа си докрай, си отиде. Сърцето ми е разбито".

Самюел Джексън пък сподели: "Смазан съм! Британските медии съобщават, че Принс е мъртъв?! Наистина?! Огромна загуба за всички! Какъв гений! Останах без думи."

Актрисата Упи Голдбърг каза, че "сега гълъбите плачат", визирайки парчето на Принс "When Doves Cry". Соул легендата Арета Франклин коментира, че Принс е бил уникален и новината за кончината му е била голям шок за нея.

Мадона заяви, че той е бил истински визионер, който е променил света, предаде "Франс прес". Кралицата на поп музиката сподели, че е сломена от новината за кончината на певеца.

"Принс беше творец, революционер с безкраен талант. Той беше велик композитор и автор на текстове, изумяващ китарист, шокиран съм от новината за смъртта му", написа в Twitter Мик Джагър.

"А сега и Принс? Не, не, не. Почивай в мир. Ти беше гений", каза Роби Уилямс.

В социалните мрежи мъката си споделиха Селин Дион, Саймън льо Бон, Томи Мотола, Ръсел Кроу, Джоан Колинс и още много знаменитости.

"Днес ние изгубихме една творческа икона. Мишел и аз се присъединяване към милионите фенове на Принс по целия свят, които скърбят за неговата внезапна смърт. Малко творци са повлияли на звученето и на траекторията на поп музиката по такъв начин или са докоснали с таланта си толкова много хора, колкото Принс", се казва в изявление на американския президент Барак Обама.