“Първо на мен възложиха да очистя Юри Галев. През 2008 г. в Пасарел Янко Попов-Туци ми поръча да му тегля куршума. Даде ми капаро от 4000 лв. и ми връчи пушка. Обеща ми, след като изпълня задачата, да ми плати още 10 000 евро.

”Това разказал пред съдия в четвъртък затворникът Борислав Йорданов. Часове по-късно при акция “Килърите” бяха задържани ресторантьорът Туци, шефът на федерацията по сумо Петър Стоянов-Вожда, Васил Костов-Васко Кеца, Методи Иванов и Георги Петков-Дачи. Според прокуратурата Туци поръчал покушението, Вожда го организирал, подпомогнат от Кеца. Иванов съхранявал оръжието, а Дачи е натиснал спусъка.

Мократа поръчка


“Аз видях, че оръжието не струва. С тая пушка нищо не може да се свърши. Два месеца се навъртах около Галев, уж да го гръмна и да заблудя Туци. После му казах, че се отказвам. Предполагам, че Туци тогава се е свързал с Вожда. Знам, че си бяха близки. Чувал съм и че сумистът е гъст със Сретен Йосич. Та предполагам, че има връзки и да го уреди”, продължил с разказа си Йорданов. Основният свидетел на обвинението срещу Килърите днес излежава присъда за изнасилване на собствената си дъщеря, стана ясно в понеделник в Софийския окръжен съд.

До 22,10 ч там съдия Пламен Петков решаваше за свободата на петимата от бандата и след 3-часово заседание отсече: остават в ареста. Мотивът - “структурирали трайно престъпно сдружение”.

“Аз не познавам Йосич. Това са пълни глупости”, каза пред репортерите Стоянов. По-рано обаче адвокатът му Николай Беров уточни, че балканският престъпен бос е кумувал на сватбата на 170-килограмовия мъж.

Не само това познанство била връзката на Стоянов с убийството на президента на ФК “Рилски спортист”, категорична бе прокурор Нели Сигридова. Тя цитира 16-странична справка от разпечатки на мобилните телефони на Килърите. “В нощта на убийството на Галев - 19 срещу 20 юни т. г., има активна комуникация между Стоянов, който е бил в курорта Св. Константин и Елена и Васил Костов. По това време той бил в квартирата си в столичния кв. “Младост”. Засечени са разговори и между Стоянов и Янко Попов. Според мобилната клетка Попов по това време бил в Боровец”, подчерта Сигридова.

Телефонна връзка

Справката сочи и че в деня на стрелбата в района бил и Дачи. Васко Кеца държал връзка с него и с Методи Иванов. Освен това тримата имали телефонни номера с последователни цифри накрая. По думите на обвинителката свидетелят Лозан Цеков обяснил, че купил две от ползваните сим карти и ги дал на свидетеля Васил Виднярски. Кой му е възложил да направи покупката и в чии ръце ги е предал Виднярски, не стана ясно в залата. Сигридова подчерта, че петима други свидетели били категорични, че Килърите се познавали помежду си.

“В искането на прокуратурата и дума не става за това как Стоянов е склонил Петков да извърши каквото и да е било. Каква мотивация е имал?! И децата знаят, че няма как да го е подбудил, щом не го е познавал”, обясни адвокат Беров. Защитникът не отрече, че соченият за поръчител е бил близък със Стоянов: “Да! И какво от това? Стоянов е обществена личност. Вероятно десетки обвиняеми по други дела го познават, но това не означава, че са вършили престъпления заедно.” По думите му Вожда и Туци се познавали от години покрай ресторанта на Янко Попов в Боровец.

“Арестът не е място за Стоянов. Той получи хипертонична криза със съмнения за инфаркт. Моля съдът да го освободи от заседанието и от ареста”, заяви Беров. Съдия Петков отказа.

“Не се чувствам добре. Лекарят тази сутрин ми каза, че ако остана в килията, не ми дава никакви гаранции”, отбеляза в последната си дума и Вожда.

“Глупости! Това не е вярно! Експертизата показва, че не е така”, реагира Сигридова.

В съдебната зала стана ясно, че и други от бандата са тежко болни. Преди два месеца оръжейникът Методи Иванов бил опериран от жлъчка. Имал проблеми и с щитовидната жлеза и се нуждаел от специална диета. Кеца пък го закъсал с бъбреците и белите дробове. Освен това очаквал и раждането на детето си след месец. Според защитниците не само разклатеното здраве на Килърите е причина те да бъдат освободени.

“Показанията на ключовия свидетел Йорданов са в пожелателна форма - “ще”, “може да”, “предполагам” и т. н. Това е някаква абстрактна мисъл”, реагира защитникът на Туци Огнян Митев. По думите на адвоката на Кеца Розалина Апостолова пък в обвинението въобще не било ясно кой участва в бандата на Килърите.