Свидетелите срещу “Килърите” искат да бягат в чужбина. След изненадващото решение на съда от понеделник, когато на свобода бяха пуснати четирима обвиняеми за убийството на Юри Галев, няколко души, дали изключително важни сведения по делото, са поискали от МВР да ги скрие зад граница.

“Това са хора, които са свидетелствали с имената си, и то пред съдия. Как да ги защитим сега и как да мотивираме други хора да свидетелстват?! Много ще бъде трудно оттук нататък”,заявиха от разследващия екип.

Както “Труд” писа, шефът на федерацията по сумо Петър Стоянов-Вожда, ресторантьорът Янко Попов-Туцо, Васил Костов-Васко Кеца и Георги Петков-Дачи бяха пуснати от ареста поради липса на доказателства с най-леката мярка “подписка”.

В ареста остава Методи Иванов, в чийто дом е открит автомат “Калашников”.

“Килърите” бяха арестувани на 23 юли за убийството на боса на ФК “Рилски спортист” Юри Галев. Определението на Софийския апелативен съд от вторник предизвика меко казано гневни реакции в цялата държава.

Премиерът Бойко Борисов, МВР шефът Цветан Цветанов и главният секретар на ведомството Калин Георгиев останаха озадачени как при толкова убедителни улики магистрати могат да пускат заподозрени.

Вчера “Труд” се опита да разбере с какво разполага разследването и достатъчно ли е то за “постоянен арест”.

13 тома с приблизително 4000 листа доказателства има събрани по делото срещу “Килърите” само за месец и половина.

При обиските у арестуваните били открити над 200 сим-карти (!) и много телефони. Разпитани са петима свидетели. По случая са работили 250 души от МВР, ДАНС, прокуратурата.

Покушението срещу Юри Галев става на 20 юни в 4,26 ч призори. Същата нощ самоковският бос се черпи в кръчмата си “Орлови скали” на Боровец с хора от треньорския щаб на ФК “Славия”.

Към 4 ч си тръгва, въпреки че е пиян, сяда зад волана и отпрашва към дома си в с. Бели Извор. На завой до селото го застигат куршумите.

След стрелбата полицията изисква разпечатки от мобилните оператора, за да се проследи трафикът в района на покушението. Както и край ресторанта, тъй като е ясно, че там е имало съгледвач, който се е обадил на килъра, че Галев си тръгва.

От справките се вижда, че в рамките на пет минути от пет различни телефона се водят девет разговора. Посоката на обажданията е следната: В 4,21 ч от сим-карта, вероятно ползвана от Методи Иванов (в същия момент той е на Боровец с жена на име Елена Илиева, която е балдъза на Дачи), има обаждане до Пешо Сумиста, който почива в гранд хотел “Варна”.

Сумиста веднага звъни на Васко Кеца. Същата вечер Кеца се прибира от родния Червен бряг в софийската си квартира в жк “Младост”. Васко незабавно се обажда на телефон, който се намира на местопроизшествието - край с. Бели Искър.

Въпросният апарат се ползва от Георги Петков-Дачи. Последният разговор е в 4,26 ч. Счита се, че Дачи е дебнел в засада Галев. Интересното е, че невинаги самоковският бос сам е карал колата си, както във фаталната нощ.

Затова криминалистите смятат, че Методи, който е подал сигнал кога Галев си тръгва от заведението, е казал също, че той сам си кара колата. Защото килърът е дебнел точно от страната на водача.

Полицията знае също кой е закарал с кола Дачи до завоя и кой го е взел оттам след покушението. Въпросните пет сим-карти са били купени преди стрелбата от двама мъже.

Пред разследването те заявили, че получили поръчка, като за услугата им е платено по 30 лв. Въпросните карти минават през “две ръце” и накрая стигат до Пешо Сумиста. Посредниците също са разпитани и са потвърдили, че краен получател бил якият спортист.

Как МВР разбира, че сим-картите са били ползвани от “Килърите”, а не от други хора? По това, че там, където заподозрените са говорили с тези карти, по същото време те са използвали и официалните си карти и GSM-и, разкриха разследващи.

Според криминалисти Туцо е поръчал на Сумиста да организира покушението. Той пък се свързвал с Васко Кеца (Сумиста и Кеца се познават покрай Бай Миле. Първият бил негов приятел, а вторият - негов гард, бел. ред.), който имал група за поръчки.

За убийството на Галев Туцо обещал 50 000 евро. След стрелбата посоченият като физически извършител Георги Петков-Дачи получил 10 000 евро, казаха от МВР.

Докато полицаите слушали групата със СРС-та, неведнъж човек от групата звънял на Сумиста, за да пита: “Шефе, ще даваш ли заплати, че момчетата все ме питат и вече са много нервни.”

Според събраните до момента данни Янко Попов-Туцо искал смъртта на Галев, тъй като между тях имало явна нетърпимост. Преди години футболният бос помогнал на ресторантьора да се сдобие с 10 дка имот край яз. “Искър”.

Туцо му обещал пари, но се отметнал. Галев пък рекетирал ски учителите на Боровец да водят клиентите си не в кръчмата на Попов, която е до пистите, а в неговата, въпреки че е с 300 м по-далече от пързалката.

“Не приемаме аргументите на съда, че на делото сме представили само справки и телефонни разпечатки. Това са улики - с тези сим-карти задържаните са водили разговори. Съдиите предрешиха делото”, коментираха вчера от МВР решението на съда.- Отсега нататък нашата работа става по-трудна.”

Според полицаите в момента най-слабото звено в групата е физическият извършител на покушението. Много вероятно е той да бъде ликвидиран от своите. Също както се предполага, че е станало с убийците на шуменеца Румен Рачев, чието покушение според МВР също било организирано от “Килърите”.
Бойко Борисов: Пращаме на ФБР доказателствата

Доказателствата по акциите “Всичко коз” и “Килърите” ще бъдат преведени на английски език и пратени за мнение на ФБР и Европол, стана ясно вчера от думите на премиера Бойко Борисов. Втори ден той видимо бе ядосан на решението на съда да пусне задържаните.

Властта е решила да пита чуждите служби дали биха осъществили подобна операция при такива данни. Важното било да има обективна оценка.

Борисов допълни, че ще се види какво е недостатъчно в доказателствата, за да бъдат пуснати обвиняемите. Ще има нови доказателства, отсече Борисов.

Разбирам и Цветан Цветанов, защото той е сега сред колегите и трябва да се направи всичко възможно те да не се разколебават и да са още по-активни, каза още Борисов. Според него било нормално вътрешният министър да реагира малко по-емоционално.

Висшият съдебен съвет в този му вид е конструиран от трите партии ДПС, БСП и НДСВ и може би Красьо Черния, каза премиерът.

Той обясни, че му е странно как състуденти по право, като завършат, прокурорите стават глупави, а техните колеги по чин или банка стават най-правите хора по света.

Относно “Килърите” нека да приемем позитивното - че човек с автомат “Калашников” е оставен в ареста, каза Борисов. И язвително добави: “Да не кажат, че с този калашник могат да се шият дрехи.”
Бойко Найденов: Това са хора, готови да убият премиера

“Пуснаха тези, които са готови да изпълнят “мокра поръчка” срещу настоящия премиер.” Това заяви пред агенция “Фокус” заместник главният прокурор Бойко Найденов.

“В оперативните разговори, които са водени, става въпрос за това, че тази група действително е приемала да изпълни и “мокра поръчка” срещу Борисов. Това са сериозни неща. Имаме такива сведения, няма да влизаме в детайли”, каза Бойко Найденов.

“Не искаме осъдителна присъда. Искаме възможност да продължим спокойно да работим. В момента дознателите и прокурорите са поставени в една изключително затруднена ситуация.

По-трудно се работи, когато свидетелите са изплашени. Но хора, които убиват, когато говорим за поръчки за убийства, за мен е абсолютно необяснимо по този начин да се работи”, каза още Найденов. Той изрази учудване кой в момента би свидетелствал срещу “Килърите”, след като те са на свобода.

“Тук става въпрос за човешки живот. Тук не може да се очаква, че някой е записал с видеокамера даването на поръчката. Има 20 тома доказателствен материал.

Пряко доказателство за поръчка за убийство не може да има, защото това се е случило назад във времето”, обяви прокурорът. И се закани, че няма да спре работата по случая.
Обвиненият за поръчител на Галев - Янко Попов-Туцо: С Юри бяхме приятели, не сме работили заедно

- Господин Попов, познавахте ли Юри Галев? Какви бяха отношенията ви с него? Имахте ли някакви конфликти с него?

- С този човек сме израснали заедно, учили сме заедно в едно училище, били сме приятели. Никога не сме имали допирни точки в бизнес, не сме имали и спорове на лична основа. Няма човек, който да каже, че сме имали проблеми някога. Аз дори не знам той с какво точно се занимаваше освен със спорта и с кръчмата на Боровец.

- Откъде тогава дойдоха обвиненията, че сте поръчали убийството му?

- За мен това е доста загадъчно. Най-вероятно от хора, които си говорят, без да мислят, от интриганти. Но не бих се ангажирал да кажа откъде точно и защо.

- Имате ли врагове, които биха го направили, за ви очернят?

- Откъдеда знам - никога не съм имал конфликт с никого в живота си.

- Какви са отношенията с останалите обвинени?

- В съда се запознах с Васил и Георги. Реших, че като ни съдят заедно, трябва да се знаем кои сме. Методи го познавам от няколко години, съвсем случайно се запознахме.
Той има сервиз във “Враждебна” и ми прави колата. Петър Стоянов го познавам от 2-3 г., засичали сме се на празници с общи познати. Аз дори му нямам телефона.

- С какво се занимавате вие и семейството ви?

- Цял живот съм си изкарвал хляба единствено чрез заведението ми. Семейството съм си изгледал с него. Всичко, което се каза, че съм работил за Бай Миле, че продавам наркотици - това са пълни глупости. Ако има човек в Боровец или в Самоков, който да каже, че съм му продал дрога, да дойде и да ме посочи.

- Има ли нещо, за което се притеснявате, след като излязохте от ареста?

- Най-вече за семейството ми. След като бяхме освободени, не съм сигурен семейството на Галев дали няма да тръгне да си отмъщава. Въпреки че знам, че не съм замесен, че нямам нищо общо с убийството на Юри.
Цветан Цветанов: Има опасност да ликвидират хора от групата

“В момента с тази мярка, която съдът взе, ние обричаме разследването и се създава предпоставка за ликвидирането на някои от знаковите фигури в цялостната организирана престъпна група. И това нека да тежи на съвестта на съда и на този състав, който взе тази мярка.” Това предупреди вчера вътрешният министър Цветан Цветанов пред Би Ти Ви.

МВР шефът припомни, че един от участниците в “Килърите” Васил Костов-Васко Кеца е съпричастен към убийството на бизнесмена Румен Ралчев в Шумен през 2009 г. Тогава били събрани доказателства с ДНК анализ на двамата стрелци от Червен бряг.

“Когато те са обявени за издирване, вече година и половина тези лица ги няма. Те просто са ликвидирани и нямаме вече физическите извършители”, обяви министърът.

Той добави, че в момента по делото срещу “Килърите” имало приложени материали, с които вече са се запознали адвокатите.
Мотивите на Апелативния съд: Липсват доказателства за банда, камо ли въоръжена

По делото безспорно са установени няколко обстоятелства за времето и мястото на престъплението спрямо Юри Галев и Бойко Виденов: самоличността на пострадалите, местопребиваването им преди престъплението, лицата, с които са се намирали в ресторант “Орлови скали” - кк “Боровец”.

* Установено е, че покушението е осъществено с автомат “Калашников”, 7,62 мм. Установено е, че в дома на Методи Иванов е намерен автомат, 7,62 мм, 20 броя патрони и карабина “Манлихер”, образец 1895 г.

* Особено важен факт се установява от експертиза, че с открития в дома на Иванов автомат не са простреляни Галев и Виденов.

* От ДНК експертизата е видно, че върху обтривка от ложата на автомата има биологичен материал на Иванов. Но няма следи от Петър Стоянов, Васил Костов и Георги Петков.

* Изготвени са множество справки относно регистрирането на т. нар. предплатени карти за мобилни апарати. Установено е от какви номера са провеждани разговори и SMS кореспонденция от клетките на мобилните оператори в района на престъплението. Установено е, че нито една от предплатените карти не е на името на обвиняемите.

* Една част от номерата, за които са приложени справки, са на карти, регистрирани на лица, които са свързани с обвиняемите. По отношение на тези връзки е изготвена подробна докладна записка, но тя не е доказателствено средство по смисъла на НПК. Информацията, която се съдържа в нея, има оперативен характер.

* Установено е, че Васил Виднярски е купил 5 карти на свое име, които предал на свидетеля М. Той ги предал на Лозан Цеков, а той от своя страна - на Петър Стоянов. Разговорите, засечени между номерата в нощта на покушението, са от клетки в района, в който са се намирали Иванов, Костов и Стоянов. Липсват доказателства, че по същото време предплатените карти са използвани именно от тях, а не от други лица.

* Чрез показанията на свидетел и от записа на охранителна камера на хотел в Боровец става ясно, че в нощта на 19 срещу 20 юни Иванов се е намирал близо до местопрестъплението. По това време Стоянов е бил във Варна, а Костов - в София.

* Друго, което е установено, е, че Янко Попов се познава със Стоянов, Стоянов с Костов, а Иванов с Попов и Петков.

* От разпита на Борислав Йорданов се установява, че през 2008 г. Попов е поискал от него да убие Галев по искане на Сретан Йосич. Дори да са достоверни показанията, от тях не може да се направи извод, че Попов има участие в престъплението 2 години по-късно.

* Липсват доказателства, че Попов е подбудил Стоянов. Действително обвиняемите са се познавали, от това обаче не може да се направи извод за авторството на деянието.

* Не е установено преди, по време и след извършване на деянието Стоянов и Попов да са провеждали разговори. Нещо повече: от нито едно от доказателствата не се установява между Попов и Галев да е имало конфликт. По отношение на Стоянов - също. Отсъстват доказателства, че той е подбудил Костов и Иванов да подпомогнат, а Петков да извърши престъпление.

* Липсват доказателства, че Петков е прекият извършител. Органите на досъдебното производство не са се постарали да установят къде се е намирал по време на престъплението. Не е намерено и оръжието. От мястото, където е стоял стрелецът, не са иззети биологични следи. Всичко това не само че разколебава обвинението срещу Петков, но и това срещу останалите обвиняеми. При липсата на доказателства, че Петков е физическият извършител, не може да се направи извод, че другите обвиняеми са го подбудили или подпомогнали.

* Не са налице доказателства не само че съществува такава група и че обвиняемите са участвали в нея, но и че тази група е била въоръжена.

* Единствено са събрани доказателства срещу Иванов за незаконнооръжие.

(Със съкращения)
Съдийките разглеждали и други шумни процеси

Мария Митева - председателката на 3-членния съдебен състав, който пусна “Килърите”, е решавала и други шумни дела. През май тя прецени, че няма доказателства бившият военен министър Николай Цонев да е предложил рушвет на следователя Петьо Петров и пусна срещу 10 000 лв. гаранция финансиста Тенчо Попов.

През април т. г. съдия Христина Михова обяви, че единственият факт, който свързва Алексей Петров със секретната справка, заради която му бе повдигнато обвинение за разгласяване на държавна тайна, е, че е открита в дома на приятелката му. Тя обаче уточни, че има данни за престъпления на “Октопода”, за които обвинения няма. И остави Петров в ареста.

Валя Рушанова пък през юни м. г. подписа с особено мнение присъдата на пътните шефове Любомир Лилов и Иван Владимиров. Тогава Лилов бе оправдан, а Владимиров осъден на 4 г. затвор. Според Рушанова и Владимиров не трябвало да е осъден.
Нели Куцкова, говорител на ССБ: На силните днес не желая зависим съд утре

Ескалиращите нападки срещу съда не носят никому полза, единствено доставят удоволствие на престъпния свят. Вицепремиерът Цветанов обяви, че държавата е безсилна срещу съдебната власт, както и че били прави онези, които твърдят, че мафията си има държава. Нещо не я разбирам тази логика.

Ако мафията има държава и тази “държава мафия” е безсилна пред съда, значи че съдебната система е много добра. Недалновидно е предварително и шумно да се обявяват събраните доказателства. Най- малко това е услуга на защитниците да намерят контрааргументи. Но да обявиш предварително, че някой е престъпник още преди делото му да е влязло в съда, е нарушение на конституцията.

От гледна точка на европейските стандарти е подозрително, когато една държава не може да се справи с престъпността, но два пъти по-подозрително е, когато изпълнителната власт нарежда на съда какви актове да пише.

От сърце пожелавам на силните днес, когато утре са слаби, да не ги поставят пред зависим и послушен съд, какъвто опитват да направят.
Лазар Груев, шеф на ВКС:

Въпросът за вината на подсъдимите се решава с влязла в сила присъда, а не с мярка за неотклонение.

Това заяви вчера председателят на Върховния касационен съд проф. Лазар Груев по повод решението на Софийския апелативен съд за мерките за неотклонение на “Килърите” и “Всичко коз”.

Обществото трябва да е наясно, че нито освобождаването от ареста означава невинен, нито задържането - виновен. Въпросът за вината на подсъдимите се решава с влязла в сила присъда. Арестът е процесуална принуда, а не краен съдебен акт, каза Груев.