Свилен Димитров е Изпълнителен Директор и Председател на Управителният съвет на Винарна Свищов АД, Изпълнителен Директор на Винпром Свищов АД и Управител на Сакар АД.

- Г-н Димитров, искам да Ви честитя поредното международно отличие за свищовското розе. Разкажете ни повече за него?
- Благодаря! Поредното отличие e сребърен медал на Розе Aureos от един от най-престижните световни конкурси за вина - Concours Mondial de Bruxelles, като то е единственото българско розе спечелило медал в конкурса, където традиционно над 300 световноизвестни енолози от 41 държави оценяват най-добрите вина в света. Всъщност медалът не ме изненадва, той е поредното заслужено отличие, измежду многото призове които спечелиха розетата на Винарна Свищов през последните години от конкурсите в Кан, Германия, Чехия, Англия и България.

- Факт е, че розетата на Винарна Свищов са едни от най-търсените на пазара. Кажете ни каква е тайната – специална технология на производство или нещо друго?
- Разбира се технологията е от голямо значение, преди по-вече от 10 години ние бяхме една от първите изби стартирали производство на този тип вино, и до ден днешен усъвършенствайки тази технология и инвестирайки в оборудване, резултатите са налице – винарната е лидер в производството и продажбата на розе в страната. Другият важен момент е подходящият тероар – климатът, почвите са изключително благоприятни за получаване на едно качествено и различно розе – изключително свежо и ароматно, с по-висока киселинност, което го отличава от повечето розета на нашите конкуренти и го прави уникално по стил и характер.

- Представихте новите си реколти бели вина - как контролирате производството на качествено и добро вино?
- Презентирахме новите реколти на белите вина от марка „Aureos“ и „Горчивка“. От няколко седмици вече са на пазара, и потребителите сами ще се убедят, че това са едни изключителни вина с много високо качество, произведени от най-качественото грозде от собствените ни масиви. Това е така, защото само по този начин успяваме да осъществяваме пълен контрол на всеки един детайл от процеса на производство на истински добро вино. Като започнем от качеството на лозето, начина му на гледане и стигнем до изцяло ръчния процес на бране и приемането му във микровинарският сектор на избата. Новите бели сортове, които за първа година пускаме са Траминер, Совиньон Блан, Мускат – за по-малко от месец успяхме да ги разпространим в цялата търговска мрежа в страната и интересът към тях е много голям. Преди 6-7 години бяхме известни като производител изключително на червени вина, но през последните години предвид повишаващото се потребление на бели вина в световен мащаб, се преориентирахме и засадихме нови лозя предимно с бели сортове.

- Възползвате ли се от средствата отпускани от еврофондовете? Срещате ли трудности в това отношение?
- Да, използвайки средства по еврофондовете в предходният програмен период реновирахме и презасадихме 2300 д/ка от лозовите ни масиви, също така направихме мащабни реконструкции в избата и внедрихме допълнително технологично оборудване. Въпреки че през новият програмен период 2014-2018г, средствата са намалени, ще продължим да се възползваме ефективно – отново са предвидени мерки за лозя, закупуване на техника и оборудване, промоции на вина в трети страни. Няма да крия че на моменти срещаме трудности, основно със неясните и неправилно формулирани постановки в някои от наредбите. Държавата трябва да преосмисли и въведе ред в законодателството и нормативните актове. Тя трябва да помага на бизнеса!

- Благодаря за това интервю г-н Димитров и успех!
- Аз също благодаря, успех на Вас и читателите Ви!