Актрисата и активистка Сюзън Сарандън е нарекла папа Бенедикт XVI "нацист" в публична дискусия по време на филмов фестивал в Ню Йорк, предаде Ройтерс.

Холивудската звезда, отличена с награда "Оскар" за ролята си в драмата "Осъденият на смърт идва", засягаща темата за смъртното наказание, е споделила, че е изпратила на папата копие от книгата, по която е заснет филма.

е пояснила Сарандън според публикация на в. "Нюздей". Забележката е направена от актрисата в интервю, посветено на кариерата й, взето от актьора Боб Балабан по време на филмовия фестивал "Хемптънс". Според "Нюздей" Балабан е упрекнал дискретно Сарандън за коментара й, но тя го е повторила.

Папа Бенедикт XVI, с рождено име Йозеф Ратцингер, за кратко членува в организацията "Хитлерюгенд", което в превод означава "Хитлерова младеж"

в началото на 40-те години на миналия век, когато членството е задължително. Той напуска войската през Втората световна война. Бъдещият папа е казвал, че като предани католици родителите му са отричали нацистката идеология.

65-годишната Сюзън Сарандън е израснала в Ню Йорк като римокатоличка и е известна с подкрепата си за различни каузи – от борбата срещу глада и СПИН до противопоставянето срещу водената от САЩ война в Ирак. През 1999 г. актрисата е обявена за посланик на добра воля на УНИЦЕФ.