На 8 ноември – денят  на християнския празник “Архангеловден”  –  Андрей Янев представя изложба „Тайнства” в галерия „Юзина”.

След четиригодишна пауза високо цененият от критика и публика автор представя изложба от 20 живописни платна създадени през последните години.

Те са негови духовни търсения и интерпретации на срещи с “Отвъд видимото” инспирирани от пътувания до Света гора - Атон и други свети места по света.

В изложбата „Тайнства” са интерпретирани символите на вярата, както и библейски сцени в контекста на съвременното визуално изкуство. Безспорен майстор в пресъздаването на мистиката на православието, Андрей Янев ни напомня за съществуването на Ангелите около нас.

Картините му са своеобразни притчи, изпълнени с послания. Сред ангелите като образ в изложбата е маслината като паралелен доминантен символ.

В творбите си артистът е запечатал последните си духовни преживявания, които са дълбоки и с кристална яснота. Работите на Андрей Янев препращат към спомени, оказали влияние върху живота му, и запечатали  символи, въплъщаващи вярата на хилядолетията.

Самият Андрей Янев споделя, че изложбата е – „Търсене на красотата и спокойствието на мъдростта. Усещане за мощта на сила по-висша от нас... Силата на Твореца - Светлината. Опит за споделено вълнение и преклонение пред тази красота и божествен мир, от който всички сме част... Напомняне за вече дошлото и присъстващо ново време, нов начин на общуване, нови порядки и отношения. Присъствие на все повече чисти души с открити сърца. Покана към зрителя да попътуваме заедно и потърсим Светлината в душите си .”

Кураторът на изложбата проф. д-р Аксиния Джурова споделя че: „светът има вопиюща нужда от морален кодекс и отново, както е ставало досега, изкуството му ще го посочи.” И допълва, че: „Изложбата звучи по-актуално от всякога с тихия, но ясен зов за необходимостта да отворим очите си за добротата и опрощението, без които е немислим пътят ни напред.”

Десислава Монева,  директор на „Юзина” – за проекта: „Визуалните символи  в картините на Андрей Янев, завихрени от бурите на миналите пътища се  сгушват успокоени и безмълвни в мъдростта на неговото изкуство ”.

Изложбата ще бъде закрита на емблематичната дата 12.12.2012 г. с финисаж.

Вижте снимки:

*Картината „Ангел в маслините” от изложбата „Тайнства” на Андрей Янев

*Картината „Ангелска троица” от изложбата „Тайнства” на Андрей Янев

*Картината „Благослов” от изложбата „Тайнства” на Андрей Янев

*Картината „Очите на Мария” от изложбата „Тайнства” на Андрей Янев

*Картината „Помазване” от изложбата „Тайнства” на Андрей Янев

Снимки: © “ДЯ “ ООД / галерия „Юзина”