Британският продуцент, композитор и музикант Тайо Крус (Taio Cruz) е роден в Англия в семейството на нигериец и бразилка.

Името му нашумя особено много покрай песните "Break Your Heart" и "Higher", като втората песен, дует с Кайли Миноуг, се превърна в тотален хит, пише vesti.bg.

Крус има повече от осем милиона продадени сингъла само в САЩ и многобройни хитове, достигнали до първи позиции в класацията на "Билборд".

Той е и най-гледаният британски изпълнител в сайта за видеосподеляне YouTube на всички времена с над 100 млн. гледания.

Миналата седмица звездата се срещна с българската публика на безплатен концерт в София, финалният за тазгодишното турне Coca-Cola Happy Energy Tour. Преди да излезе на сцената той разказа за себе си, за работата си и впечатленията му от родината ни.

- Първоначално си бил продуцент, след което се появи в светлината на прожекторите. Как стана?
- Беше ми любопитно дали ще се справя като изпълнител. Приятелите ми постоянно ме караха да пея песните, които композирам, и накрая реших да опитам. На приятелите ми им хареса резултата, на мен също, а като видях, че и на публиката й харесва, реших да издам сингъл и така се започна...

- Освен всичко друго, имаш и собствена модна линия. Разкажи ни.
- Стартирах я преди две години. Нарича се RSSfashion, което е съкратено от Rockstarr. Марката е предимно за очила и аксесоари и дизайнът е тясно обвързан с музикалната сфера и хората, които се занимават с музика. Напоследък виждам все по-често хора със слънчеви очила Rockstarr. Аз самият съм с такива в момента. Много световни звезди съм забелязвал, че ги носят: Кание Уест, Кели Роуланд, Кери Хилсън, Джъстин Тимбърлейк.

- Тогава какви ще бъдат модните тенденции за пролет/лято 2012?
- Всичко в черно (Смее се). Шегувам се. Rockstarr e по-скоро стилна марка, а не налагаща или следваща тенденции. Ако модата за следващия сезон определя всичко да е в розово, ние няма да се съобразим, защото целта ни е не да следваме сляпо тенденциите, а аксесоарите ни да са стилни и създадени с вкус.

- Като какъв стил ще определиш музиката, която правиш?
- Електро-поп.

- Можем ли да открием лични истории в текстовете на песните ти?
- О, да. Мисля, че имам такива истории в "Dynamite" и "Break Your Heart". Новият ми сингъл също е един много интересен разказ. Мисля, че феновете обичат песни, които са като малък филм, като малък роман, разказващ човешка история.

- Кои бяха музикалните ти идоли, като беше малък? Имаше ли хора, на които си искал да приличаш?
- В личен план майка ми оказа най-голямо влияние върху развитието ми като личност, а от баща ми научих най-много за бизнеса. В музикално отношение това са Майкъл Джаксън, Мадона....Още от дете се впечатлявах много не толкова от артистите, колкото от определени песни и от великолепието на гласовете на някои изпълнители, сред които "Бойс ту мен" (Boys II Men), "Бейбифейс" (Babyface) и отново – Майкъл Джаксън. Всички тогава слушаха Майкъл Джаксън!

- Песента ти с Лудакрис "Break Your Heart" официално е най-пусканата песен на британски изпълнител в света за 2010 г. Как се чувстваш от това постижение и на какво мислиш, че се дължи – на късмет или на много работа?
- Мисля, че и двете имат значение за успеха на песента - много работа, много пътуване, срещи със стотици хора, много събития, но имаше и доза късмет, защото дори и да си положил много старание и знаеш, че си написал добра песен, постарал си се да я изпълниш по възможно най-добрия начин, когато я издадеш, по същото време могат да излязат още десетки също толкова хубави песни. И да я засенчат. Когато излезе "Break Your Heart", например, Тимбърлейк също пусна хит, но може би точно тук се прояви късметът ми и нашата песен с Лудакрис се изстреля в класациите.

- Разкажи ни повече за новия ти албум.
-Ооо, той е страхотен, наистина! Ще излезе през октомври или ноември тази година и ще съдържа истински „динамити”! Ще видите, не го пропускайте!

- Това е първото ти идване в България. Какви са впечатленията ти до момента от страната и хората? Наслаждаваш ли се на престоя си тук?
- Наистина идвам за първи път в България, но имам български приятели в Лондон, където живея. Нямах много време да разгледам наоколо и за съжаление впечатленията ми са само от това, което видях през колата от летището на път за хотела, но много ми хареса архитектурата на сградите ви. Хората са много мили и, разбира се, наистина се оправда това, което съм чувал от българските си приятели, че жените тук са невероятно красиви.

Снимки: Getty Images/ Guliver