В чест на 1 юни 2015 г. – Международния ден на детето, Националното училище за танцово изкуство /НУТИ/ ще представи в зала 1 на НДК танцовия спектакъл „Децата на България танцуват“.

Представлението е посветено и на 70-годишнината от учредяването на ЮНЕСКО и ООН и с него ще бъде отбелязано и началото на поредица от културни събития, с които ще бъде честван 65 – годишния юбилей на НУТИ.

Спектакълът, в който ще вземат участие талантливите възпитаници на училището, ще представи танцови изкуства в три жанрови направления – класически балет, български фолклорен танц и съвременен танц. Многообразието от танцови форми ще включва редица шедьоври на световната и българската класика.



НУТИ осъществява своята дейност в хармония с идеите и целите на ЮНЕСКО. Работата на училището изцяло е в подкрепа на мисията на световната организация за култура, наука, образование и комуникации към ООН, като възпитава своите ученици в духа, традициите и ценностите на танцовото изкуство.

Училището е първото сред школата в системата на културата, което подаде документи за асоцииране в АСУ на ЮНЕСКО - инициатива, която впоследствие бе препоръчана от МК на сродните училища. Така НУТИ утвърждава публично една добра практика в сферата на образованието и културата, която е посветена на подкрепата на таланта и креативността на възпитаниците на училището.



Според правилата за асоцииране, след първия етап на комплексна оценка, който училището премина успешно, то става равноправен член на организацията и очаква сертификат от централата на ЮНЕСКО в Париж.

„Бих искала да изкажа своята благодарност към Столична община за подкрепата към нашата инициатива и концерт. Дължим признание и на Националната комисия на ЮНЕСКО, МВнР, Министерство на културата и Министерство на образованието за пълното съдействие в подготовката ни за членство. Убедени сме, че училището ще изпълнява стриктно задълженията си по изпълнение на Стратегията на асоциирано училище към ЮНЕСКО и ще отстоява с дела призванието си да бъде национален културен институт в служба на постигане на целите на Организацията”, коментира Анна Донева, директор на НУТИ. „Очакваме всички на спектакъла ни на 1 юни в зала 1 на НДК. Елате, за да видите как „Децата на България танцуват“.



Организацията за образование, наука и култура на ООН - ЮНЕСКО, работи за създаването на условия за диалог между цивилизациите, културите и народите, основан на взаимно уважение и зачитане на общите ценности. Чрез този диалог световната общност може да достигне до глобално разбиране на устойчивото развитие, включващо спазване на правата на човека, взаимно уважение и намаляване на бедността и нищетата – тези основни задачи са в центъра на вниманието на ЮНЕСКО и на нейната дейност понастоящем. В основата на всички стратегии и инициативи на ЮНЕСКО са залегнали всеобхватните цели и конкретните задачи на световната общност, съгласувани на международно равнище и по-специално Целите на Хилядолетието за развитие. Възможността за постигане на тези цели се определя от уникалната сфера на компетенции на ЮНЕСКО, включваща образованието, естествените и социалните науки, културата, комуникацията и информацията.