След успеха на „Пилето“ е време и друг от знаковите романи на американския класик Уилям Уортън да се появи с ново преработено издание.

„Татко” неслучайно е определян като един от шедьоврите на Алберт Уилям дьо Ейме, познат под псевдонима Уортън, тъй като успява да побере в себе си образа на Бащата във всичките му архетипови проявления – на защитник и закрилник, на възпитател, на насърчител, на учител, на съзаклятник, на авторитет, но и на противник.

Историята на Джон Тремънт, който се прибира у дома, за да се грижи за майка си и баща си в заника на дните им, се разгръща в красива и драматична панорама на вечните разломи в отношенията между родители и деца.

Джон е изправен пред предизвикателството да опознае отново своите близки, да се потопи в техните страхове, да преоткрие общото им минало и да им прости… но най-вече да разбере как да намери отново пътя към своя собствен син Били.

„Татко” е съкровената история, през която минава всеки един от нас в живота си – когато трябва да се грижиш за най-близките си или когато ти самият имаш нужда от тяхната помощ. Историята, в която читателят извървява един своебразен път наобратно към корените си, към спомените, в които родителите се превръщат в неизменна част от него самия. И най-вече – това е разказ за порастването, който се повтаря независимо от мястото и времето, в което се развива.

С изумително изящество и дълбока емпатия Уортън разказва универсалната приказка за сблъсъка между поколенията, който често произтича от любовта, която невинаги знаем как да изразим, но никога не угасва.

И в този момент изпитах огромна скръб, жал и обич към нея, към татко, към всички нас, всички човешки същества, които трябва да преминават през шока на раждането, свирепостта на житейската борба и ужаса на умирането; и цялата ни борба с живота завършва с един неизбежен фатален край.