Иска ви се да изненадате околните с нещо по-различно и по-оригинално? Нещо ново, идейно и стилно, което да ви открои сред останалите и да подчертае вашата индивидуалност?

Тогава си направете временна татуировка с къна, съветват от

Някои художници правят такива татуировки направо на плажа или пък по курортните селища. Но винаги можете да пробвате да си направите подобна рисунка на тялото и сами.

Домашна рецепта за смес от къна за татуировка

Най-прогресивните и безстрашни експериментаторки могат да използват следната рецепта за смес от къна за временна татуировка:

Необходими съставки - 500 мл. вода, 2 супени лъжици кафе, 2 супени лъжици черен чай, 30-40 гр. чиста зелена къна (не за боядисване на коса!), 2 чаени лъжици лайм или лимон, 1 чаена лъжица басма, 1 чаена лъжица захар и 1 капка ароматично масло по ваш избор.

1. Кипнете водата и изсипете в нея кафето и чая. Варете в продължение на един час. Пресейте къната през ситно сито. Излейте постепенно отварата в нея, бъркайки непрекъснато. Добавете лайма, басмата и захарта. Ще се получи гъста субстанция, която трябва да се охлажда в продължение на 3 часа. При желание добавете в сместа една капка от любимото си ароматично масло.

2. Преди да нанесете къната на кожата, измийте добре избрания участък, обезкосмете го и го почистете със спиртен дезинфектант.

3. Набележете си контурите на татуировката. За целта можете да използвате ваденка, мек молив за очи, специален молив за татуировки или изрязан шаблон, който просто ще трябва да долепите до кожата и да боядисате отгоре със сместа.

4. Ваденка можете да си направите и сами. Вземете прозрачно фолио и прерисувайте върху него с флумастер желаната картинка. После бързо отпечатайте получената рисунка на кожата, преди да е изсъхнал оцветителят.

5. Можете да използвате различни помощни средства, за да нанесете къната на кожата – пръчица, четка, клечка за зъби или пък шприц. Последния можете да си направите и сами от здрав найлонов плик. Напълнете плика със сместа, сгънете горния му край и го закрепете с канцеларска щипка. В долната част на плика направете малка дупка с помощта на игла.

6. Ако никога преди не сте рисували с къна, направете първо няколко опита на бял лист хартия. Когато добиете увереност в действията си, нанесете къната на кожата на плътни линии.

7. Оставете рисунката да изсъхне за около 1-1.5 часа. После изстържете остатъците от засъхнала къна. Същия ден пазете изрисувания участък от вода. Следващите няколко дни е добре да мажете рисунката с растително масло и да ограничите максимално контактите й с вода и миещи препарати.

В случай, че татуировката не ви хареса, можете да отстраните рисунката с памучен тампон, напоен с 3 % кислородна вода.