Легендарната Татяна Лолова си отиде два месеца, след като отпразнува своя 87-и рожден ден след тежко боледуване от Ковид. Последните си дни тя прекарала в "Пирогов". Една от любимите български актриси се наложи с комедийните си роли в киното, на театрална сцена, по телевизията и радиото. Татяна Лолова е родена на 10 февруари 1934 г. в София.

Майка ѝ е от руско-украински произход, а баща ѝ Желязко Лолов е счетоводител, но неговият братовчед съименник е известен театрален актьор в Пловдив. Лолова завършва актьорско майсторство през 1955 г. в класа на професор Стефан Сърчаджиев. Следва заедно с Ицхак Финци, Григор Вачков, Никола Анастасов и други забележителни актьори. Награждавана е с редица държавни отличия - Заслужил артист (1972), Народен артист (1986), Орден „Кирил и Методий“ – III степен (1963), две награди на Съюз на артистите в България за женска роля, „Аскеер за женска роля“.

В края на 2018 година тя загуби любимия си съпруг Светослав Светославов-Славето. Голямата актриса и Славето са заедно от 55 години. Тя бе неутешима след загубата, но днес се събра с него на небето.