Театралните награди "Икар", връчвани от Съюза на артистите в България, ще намерят новите си победители тази вечер по време на церемония в Народния театър. Събитието съвпада в Международния ден на театъра.

Като основен фаворит се откроява "Хамлет" на Явор Гърдев, който е номиниран в пет категории - за режисура, водеща мъжка роля на Леонид Йовчев, поддържаща мъжка роля на Мариус Куркински като Клавдий, сценография (Никола Тороманов, Даниела Олег Ляхова и Венелин Шурелов), както и за майсторско техническо осъществяване. Мотото на наградите ("Печеля или не – това се пита") е също така заимствано от "Хамлет" и една от популярните реплики в него.

За наградата за режисура ще се борят още Пламен Марков за "Вуйчо Ваньо" по Чехов във варненския драматичен театър и Александър Морфов за "Животът прекрасен" по Н. Ердман (Народен театър).

Конкуренцията при актьорските категории е също голяма, като наградата за най-добър актьор в главна роля ще отиде при Леонид Йовчев ("Хамлет"), Камен Донев ("Животът на прекрасен") или Иван Юруков ("Лов на диви патици", Народен театър), а претендентите при поддържащите мъжки роли са Дамян Тенев ("Крал Лир", Драматичен театър - Пловдив), Ивайло Драгиев ("Медея – майка ми", "Сфумато") и Мариус Куркински, влязъл в кожата на Клавдий в "Хамлет".

За главна женска роля са отличени участващата в сериала "Недадените" Гергана Плетньова за "Вуйчо Ваньо" (продукция на Драматичния театър във Варна), Мариана Крумова за участието си в "Медея" (Драматичен театър – Русе) и Силвия Лулчева за ролята на Джоан в "Любовна песен" (Младежки театър). Статуетката за най-добра актриса в поддържаща роля ще намери притежателката измежду Анастасия Ингилизова ("Декамерон", "Българска армия"), Ася Иванова ("Ковачи" от Университетския театър на НБУ) и Светлана Янчева, номинирана едновременно за ролите си в "Животът е прекрасен" и "Златни мостове и секвоя" (от програмата на "Малък градски театър зад канала").

За пръв път тази година присъства категория за съвременен танц и пърформанс, а в новосъздадената графа присъстват "АртеФакт", продукция на Darida Dance Center, Cadaver с автори Станислав Генадиев и Мартин Пенев и "Мишеловката" – пърформанс в "Хамлет" с хореографи Виолета Витанова и Станислав Генадиев.

С награди за цялостен принос към театъра са номинирани семейството актьори Виолета Бахчеванова и Васил Стойчев, като за пръв път отличието се дава на двама души, пише dnevnik.bg. Наградата на Съюза на артистите в България за чест и достойнство ще отиде при акад. Александър Балкански, който навършва 70 години.