Традиционният японски театър Ракуго ще запознае българската публика с изкуството на комичния японски разказ.

Това ще се случи на 6 октомври от 19:30 ч. на сцената на Театър-лаборатория „Алма Алтер“ (в Ректората на СУ „Св. Климент Охридски“), където известната изпълнителка на Ракуго – Даян Кичиджицу, ще представи своя спектакъл на английски език. Входът е свободен.

Ракуго е камерен традиционен японски комедиен жанр, създаден през ХVІ в. Изпълнява се от професионален „разказвач“, който развива сюжета с мимики, жестове и движения. Извор на комичния ефект е най-вече странната и нелепа ситуация.

Актьорът в моноспектакъла трябва да изиграе сам всички персонажи от пиесата, като е ограничен в телесното си поведение, а движенията му са пестеливи и специфични, тъй като няма право да се изправя на стъпалата си, докато спектакълът продължава. През цялото време той води представлението седнал на колене върху копринена възглавница. Въпреки това ограничение, опитните Ракуго актьори съумяват да изобразят виртуозно дори и най-динамичните човешки състояния като тичане, подскачане, борба, пиянство и др.

Единственият реквизит на разказвача са кърпа, ветрило и листове хартия, с които той предизвиква въображението на публиката. Актьорът трябва да бъде достатъчно изобретателен, за да накара зрителите да видят обикновените предмети по неочакван начин. Така ветрилото се превръща в четчица за писане, клечки за храна или гребло, а кърпата – в лодка, книга или възглавница.

Събитието е организирано от Театър-лаборатория „Алма Алтер“, СУ „Св. Климент Охридски“ – Център за Източни езици и култури и фондация „Алеко“.

За изпълнителката

Даян Кичиджицу е родена във Великобритания, но от години живее в Япония, където е известна изпълнителка на Ракуго. През по-голямата част от времето си Даян пътува из Япония и по света, за да представя Ракуго пред разнообразна публика и да изнася семинари и беседи за японската култура и традиции. Тя е сертифициран учител по йога на смеха. Освен това е страстен колекционер на кимона, като притежава над 250 броя.