В три от проектите на ACT Фестивал за свободен театър: 2 свободният театър е платформа за коментар, авторска интерпретация и интересни гледни точки върху болезнените въпроси за социалната толерантност, проблемите на малцинствата, физическите и психическите зависимости.

Темите и персонажите в тях са познати или не толкова присъстващи в медиите и общественото пространство, като творческите екипи не просто ги посочват, а и търсят оригинални артистични ходове и развръзки при представянето им.

Пример за такъв е използването на уникалния „вербатим“ метод  в проекта „Невидими 1” (Червената къща, 16 ноември, 19.00). При него по време на спектакъла актьорите слушат документални записи, които пресъздават в реално време. Това им дава възможност за максимално достоверно пресъздаване на разказите, както и по-лесно емпатично предаване на енергията на реалните хора и техните преживявания към публиката, която е ангажирана дълбоко и емоционално. Представлението е първа част от тематичната поредица „Невидими”, която изследва маргинални, малцинствени и пренебрегнати обществени групи и техните проблеми. „Невидими 1” се фокусира върху хората с физически увреждания и прави задълбочено изследване на темите за изолацията, движението и силата на духа.

Силата на духа, както  и неговите слабости в кривото  огледало на зависимостите и независимостите  са пресъздадени и в авторския спектакъл на Цветелина Стоянова-ЦВЪ - „Алкохол”(Studio 5, 15 ноември, 19.00) , по едноименния роман на Калин Терзийски и Деяна Драгоева.

„Алкохол” е мултимедиен, театрален спектакъл с биографичен  характер, проследяващ основната  тема в книгата – философията на освобождението от алкохола и зависимостта на всеки от нас към щастие. „Алкохол” не е само представление за зависимостта към алкохол и психоактивни вещества, но и документален спектакъл за най-интересните и тежки години от живота на писателя Калин Терзийски, в които може да се огледа и всеки от нас, зависим или...независим.

Публиката на ACT Фестивал за свободен театър: 2 ще има възможността да съпреживее още един интересен казус – чрез основния персонаж в „Черен Петър” (Сфумато, 14 ноември, 21.00) – моноспектакъл на актьора Петър Генков и Александър Мануилов (идея, текст). Авторската пиеса засяга проблемите на младите хора, като отрежда специално внимание на представителите на ромското малцинство и хората от сравнително малки населени места, мигриращи в големия град да търсят работа и щастие. Чрез изненадващата история на основния персонаж в нея, е поставен ребром въпросът „Можем ли да говорим за циганите и циганинът истински циганин ли е, когато играе ром?”. Разбира се, отговорът не е лесен, особено когато в цялата история се намеси Артюр Рембо…