Певицата Тейлър Суифт отпразнува своя 26-ти рожден ден и зарадва почитателите си с новината, че „Епъл мюзик” ("Apple Music") ще пусне в своята стрийминг услуга филм от последното й турне „1989”.

Сделката идва само месеци, след като певицата бойкотира „Епъл” и „Спотифай” ("Spotify") и им забрани да пускат последния й албум. „Благодаря ви за всички пожелания за рождения ми ден. Имам изненада за вас. Турнето ми „1989” може да гледате с услугата „Apple music”, написа звездата на своите 67 милиона последователи в Туитър.

Записът ще излезе официално на 20 декември, обяви певицата и публикува трейлър на видеото. "Apple Music" стартира през юни и представлява опита на компанията да запази своята доминация на пазара на дигитална музика, който постигна благодарение на iTunes, но сега пренасяйки го в ерата на музикалния стрийминг.

Главният изпълнителен директор Тим Кук обяви през октомври, че стрийминг услугата вече има 6,5 млн. потребители, които плащат, а още 8,5 млн. души ползват безплатната услуга. Филмът ще показва концерта й на 28 ноември в Сидни, както и много кадри зад сцената по време на този и други концерти от турнето й.

Ще можете да видите и гост участията на звездите Мик Джагър, Джъстин Тимбърлейк и Селена Гомес.

От турнето Суифт спечели 240 милиона долара от продажба на билети, съобщи „Ню Йорк Таймс”. Звездата обиколи САЩ и Европа, като изнесе концерти и в Китай, Япония, Австралия и Сингапур. През юни Суифт обяви, че ще качи своя албум „1989” в Apple Music, дни след като технологичният гигант се поддаде на натиска на Суифт и няколко независими музикални групи и звукозаписни компании, съгласявайки се да плаща на изпълнителите по време на безплатния тримесечен период, който дава на потребители на своята услуга.

Решението на Суифт последва изтеглянето на целия ѝ музикален каталог от "Spotify" през ноември 2014 г. Тогава звездата отказа да предложи албума „1989” в стрийминг услугите, посочвайки, че бизнесът е свил драстично продажбите на албуми. Междувременно списание „Форбс” обяви изпълнителката за осмата най-високоплатена знаменитост през 2015 г. с приходи от над 80 млн. долара, пише БГНЕС.

Сн.: Getty Images/Guliver