Американската поп певицата Тейлър Суифт води с девет номинации за видео музикалните награди на MTV, включително и за видеоклип на годината за "Bad Blood".

В него участват Селена Гомес, Лена Дънам и повечето известни приятели на поп звездата. Амерканският хип-хоп изпълнител Кендрик Ламар, който ще се конкурира със Суифт, е номиниран за видеоклип на годината за "Alright".

Другите съперничещи си в най-престижната категория са арендби певицата Бионсе за "7/11", британският певец и автор на песни Ед Шийрън за "Thinking out Loud" и композиторът, изпълнител и диджей Марк Ронсън за "Uptown Funk" с участието на Бруно Марс. Шийрън е с шест номинации, а Бионсе, Ламар и Ронсън имат по пет.

Феновете ще могат да започнат гласуването във вторник. "Blank Space" на е номиниран за най-добър видеоклип на певица и за най-добро поп видео. "Bad Blood" ще се състезава за награди като за сътрудничество, визуални ефекти, операторско майсторство, сценография и др.

Бионсе, Сиа, Ники Минаж и Ели Голдинг ще се борят със Суифт за най-добър видеоклип на певица, а за най-добър видеоклип на певец са номинирани Шийрън, Ламар, Ронсън, "Дъ Уикенд" и Ник Джонас. Видео музикалните награди на MTV ще бъдат раздадени на 30 август в "Майкрософт тиътър" в Лос Анджелис, преди "Нокиа тиътър". Водеща ще бъде Майли Сайръс. Церемонията ще бъде излъчена на живо.

Миналата година Бионсе и Майли Сайръс доминираха на церемонията за видео музикалните награди на MTV в Ингълууд, Калифорния, като Бионсе спечели отличието за цялостни постижения и разтърси сцената с изпълненията си, а най-желаната награда - за видеоклип на годината взе Майли Сайръс. Телевизия MTV раздава видео музикалните си награди от 1984 г.