Тео Ушев ще анимира приблизително 25 минути от дебютния си пълнометражен игрален филм „Пумпал“, научи „Монитор“.

Причината – българският кинодеец, базиран в Канада, иска да придаде магически нюанси на шокиращи места, сред които и паметника на Бузлуджа. Сюжетът на лентата е вдъхновен от едноименния роман на Владислав Тодоров, който ще бъде и сценарист на проекта, който вече е одобрен за финансиране от Националния филмов център. „Искаме да снимаме няколко комунистически храмове в Румъния, Македония и Сърбия, така че все още търсим и копродуценти от тези страни, както и от други държави на Балканите“, обясни наскоро Тодоров пред filmneweurope.com.

Действието в „Пумпал“ ще представи един по-мрачен свят, на самия предел на човешката история. Жанрът на филма е научна фантастика, а комунистическите паметници ще послужат на създателите му като символи на злото. Снимките на лентата ще се проведат в България, Сърбия, Македония и Румъния, а техният старт ще бъде даден през есента на 2018 г.

След като в края на миналия месец получи покана да се включи в редиците на Американската филмова академия, Ушев официално потвърди, че ще гласува на предстоящите оскари през февруари. Аниматорът впечатли журито на престижните награди с късометражната си лента „Сляпата Вайша“, която макар да не успя да се пребори за приза, завоюва на създателя си оферти от големи студиа като Dream Works и Sony Pictures.

“Там не те хвърлят направо на големите филми. Рисуваш първоначално някакви кадри. Няма как да се откажа и от „Физика на тъгата”, която отново разработваме заедно с писателя Георги Господинов”, обоснова наскоро решението си Ушев.

Междувременно освен „Пумпал“ за финансиране от НФЦ се пребориха и 11 други проекта. За тях филмовата институция ще задели общо 1,85 милиона от запланувания бюджет в размер на 5,4 млн. лв., който е предназначен за родни продукции. Сред лентите, които получиха зелена светлина, са „Страх“ на Ивайло Христов („Каръци“) и „Петя на моята Петя” с режисьор Александър Косев и продуцент Николай Урумов.

В категорията за дебют спечели “Пепел върху слънцето” със сценаристи Златимир Коларов, Александър Калинов и Богомил Калинов, който ще бъде и режисьор на проекта. Сред международните копродукции подкрепа от НФЦ ще получи „Пари“ на Сиамак Етемади. Българската следа в лентата ще оставят продуцентите от „Чучков Брадърс“. Филмовият център финансира и пет проекта за развитие на сценарий.