Българският аниматор с постоянен адрес в Канада Теодор Ушев бе награден с орден „Кавалер на Изкуствата и културата“ от Министерство на културата в Република Франция.

Това съобщи самият режисьор в социалните мрежи, като разкри, че номинацията му е подписана от Одри Азуле, която бе начело на министерството, преди да заеме поста на председател на ЮНЕСКО.

„Не знам кой и кога ме е предложил за тази декорация (сигурно с връзки;) , но за мен е чест да получа отличие от Франция. Предпочетох да получа ордена без церемонии и фанфари - защото вярвам, че артистите не бива да се мотаят по официални правителствени събития и да получават ордени и звания. Но все пак - благодаря! За сведение - коневръза пред НФБ се строи, така, че ще има къде да си връзвам коня.“, отбеляза Ушев, който тази година бе номиниран за „Оскар“ с късометражния си филм „Сляпата Вайша“.

Сред бъдещите проекти на режисьора, който е вече част от Американската филмова академия, е дебютният му пълнометражен игрален филм „Пумпал“.

Действието във филма, вдъхновен от едноименния роман на Владислав Тодоров, ще представи един по-мрачен свят, на самия предел на човешката история. Жанрът на филма е научна фантастика, а комунистически паметници ще послужат като символи на злото.

Снимките на лентата ще се проведат в България, Сърбия, Македония и Румъния, а техният старт ще бъде даден през есента на 2018 г. В проекта си Ушев ще вмъкне и около 25-минутни анимационни кадри. Причината – кинодеецът иска да придаде магически нюанси на шокиращи места, сред които и паметника на Бузлуджа.