Теодор Ушев посрещна с усмивка загубата си на тазгодишните оскари.

Творецът, чиито постоянен адрес е в Канада, бе номиниран в категорията за късометражни анимации със „Сляпата Вайша”. Заветната статуетка Академията присъди на историята за птиче, бягащо от статуквото във филма на „Пиксар“ – „Свирчо“.

„Нямах големи надежди, но вечерта бе определено много вълнуваща, весела и забавна. Двете големи новини на церемонията – La La Land не спечели приза за най-добър филм, „Сляпата Вайша“ – за късометражни анимационни ленти. И ако едното беше неочаквано, другото не буди изненади.

Моето лично мнение е, че вкусът на Академията не е най-доброто мерило за качество“, обясни Ушев пред БНТ минути след финала на официалната церемония. По червения килим той се разходи редом с дъщеря си, която подсъзнателно използвал за вдъхновение при кроенето на визията на Вайша. Момичето помогнало на татко си и в разработката на проекта, а през цялата бляскава вечер Ушев служил като неин фотограф пред паметния „Долби тиатър“.

„Дори не познавах голяма част от номинираните тази вечер. Тя обаче ги знаеше и дори се снима с голяма част от тях. Наградите всъщност послужиха като житейски урок за нея в рамките на четири часа. В началото тя се вълнуваше страшно много, но в края се обърна към мен с думите: „Това е много фалшиво“, засмя се още Ушев, който продължава да твори в сътрудничество с българския автор Георги Господинов, по чийто едноименен разказ оживя и в киното „Сляпата Вайша“.

„Номинацията определено ми дава повече свобода – да не правя компромиси със себе си в своето творчество. Макар че ако трябва да бъда честен, и досега съм се старал да не го правя. Казах преди време, че ако спечеля „Оскар“, ще трябва да престана да правя филми, защото това си е своеобразен Еверест“, каза още Ушев. От Ел Ей той ще се прибере още днес, когато ще възстанови работата си върху „Физика на тъгата“, отново вдъхновена от книга на Господинов.