Аниматорът Теодор Ушев беше провъзгласен за почетен гражданин на Кюстендил по време на провелата се сесия на местния общински съвет днес.

Докладната записка беше предложена от кмета на областния град Петър Паунов, а местните парламентаристи я подкрепиха с пълно мнозинство. Роденият в Кюстендил аниматор беше номиниран за Оскар през 2017 г. с филма „Сляпата Вайша”.

Лентата е направена по адаптиран сценарий на едноименния разказ на Георги Господинов от сборника "И други истории". Той разказва за момиче, което нe може да живее в настоящето, защото с едното си око гледа в миналото, а с другото - в бъдещето. Филмът направи премиерата си в конкурса на "Берлинале" през февруари.

Оттогава е показан в над 20 държави и взе няколко награди - на възрастното и детското жури от най-големия фестивал за анимационни филми в света в Анеси, "Сребърен Пегас" от фестивала "Аниматор" в полския град Познан и голямата награда за анимация на най-стария щатски фестивал в Чикаго. Теодор е роден на 4 февруари 1968 г., син е на кюстендилския художник Асен Ушев.