Последните дни на смъртно болен британец, който отива в клиника в Швейцария, за да се възползва от правото на евтаназия, ще бъдат показани в документален филм, чийто автор е писателят Сър Тери Пратчет, съобщават британските медии, пише "Дневник".

В продукцията, която ще бъде излъчена по Би Би Си 2, болният е представен като 71-годишния Питър, който страда от тежка форма на склероза.

Сър Тери, за когото през 2008 г. стана ясно, че страда от болестта на Алцхаймер, вече се обяви за привърженик на евтаназията.

Писателят, който е световноизвестен с поредицата си "Светът на диска", обяви по повод филма:"Вярвам, че всеки, който страда от неизлечима болест, има правото да избере момента на смъртта си. Освен това исках да разбера повече за клиниката на Дигнитас (организация в Швейцария, която подпомага с квалифицирана медицинска помощ желаещите да завършат живота си с евтаназия), в случай че сам реша да отида там."

Идеята на Би Би Си обаче вече беше критикувана от д-р Питър Сондър - директор на организацията "Лечение, не смърт". Според него продукцията би наклонила везните на общественото мнение в полза на евтаназията.

"Тъжно е, че човешка смърт ще бъде показана по телевизията, но освен това нашите притеснения са дали продукцията ще бъде достатъчно балансирана", обясни Сондърс. Според него, като се дава трибуна на сър Тери Пратчет, той вероятно ще представи всички ползи от евтаназията за сметка на негативите от нея.

В продукцията, чието излъчване е планирано за лятото, Пратчет ще представи и различните практики по темата в европейските държави. Със свои мнения ще бъдат представени и конкретни личности, които искат да контролират как и кога да умрат.

Това не е първият случай на представяне на евтаназията по телевизията. През 2008 г. документален филм по Скай, озаглавен "Право да умреш?", показа 59-годишният Крег Юърт да слага край на живота си. Той също страдаше от болестта на двигателния неврон.

Групата Дигнитас (Dignitas) е основана през 1998 г. и се възползва от либералните закони в Швейцария, които позволяват човек да бъде умъртвен, ако това е в негова полза. Над 100 британци вече са се възползвали от помощта на групата, в която членуват около 800 жители на кралството.