Тестват наред за COVID-19 купонджиите от хотела край Пловдив след пищно празнуване на Коледа с фолк певицата Глория, съобщи „Марица“. Седмица след злополучното парти край Пловдив, примата съобщи, че е заразена и дори се лекува в болнични условия във ВМА. За веселбата в условия на пандемия се разбра от клипове в социалните мрежи, а властите в града стартираха проверки. От изпълнителите на концертната програма, включително и от Глория, вече са поискани данни за контактните лица.

На проверяващите трябва да бъдат представени списъци не само на клиентите на ресторанта, но и на гостите на хотела в същия ден. Те ще бъдат задължени да направят тестове, коментира председателят на Областният кризисен щаб Дани Каназирева. Тя обясни, че още на 24 декември, ден преди гостуването на Глория, екип от РЗИ и служители на МВР са направили проверка в ресторанта и са констатирали нарушение, заради което на управата е връчен протокол.

Организаторите на шоуто са пускали силна музика, с което са нарушили решението на Областния кризисен щаб. Ограниченията за децибелите са въведени именно с цел да не се допускат масови събирания на хора, допълни Каназирева. При проверката е установено, че дистанцията между изпълнителите и клиентите на заведението се спазва, както и разрешената заетост от 50 на сто от заведението. При повторна проверка са прегледани записите на видеокамерите и е установено, че партито е приключило в 21,50 часа, тоест в разрешения времеви диапазон.

От РЗИ – Пловдив съобщиха, че след публикациите в социалните мрежи проверка на хотела не е правена, тъй като няма как да установят нарушение постфактум. Но още преди Коледа екипи на инспекцията са обиколили всички хотели, за да им напомнят за противоепидемичните мерки. По време на самите празници инспекции не са правени. От 4-звездния хотел отказаха коментар по случая.