Уж били обикновени хора, които правят необикновена музика, както написа за тях The Guardian, но нищо обикновено няма в човек, чиято глава може да побере не само ритъма на безумните Gavanize и Hey boy, Hey Girl, но още повече да измисли и реализира всички откачени, на момента извратени видеа за мултимедията, с която The Chemical Brothers ни напълниха всяка мозъчна гънка в четвъртък вечер в зала Арена Армеец.

Химичните братя присъединиха София в турнето си съвсем неочаквано, но напълно очаквано напълниха терена на голямата зала с фенове, които 20 години чакат да ги видят на родна земя. Британското дуо идва в момент, в който кариерата им е в истински възход и с шоу, което представиха за пръв път на тазгодишния фестивал „Гластънбъри“, а New Music Express написа за него: „Няма по-велик лайф денс спектакъл в света в момента“. Силните думи получиха единствено потвърждение в София. Порой от лазери през цялото време, стотици, дори хиляди светлини, идващи от всякъде, огромни диско топки, триметрови роботи, които стреляха с очи, два биса и какво ли още не бяха донесли у нас Ед Симънс и Том Роуландс. А „третият“ член, както го наричат – визуалният артист Адам Смит, буквално ни отвинти главите с мултимедия, която носеше особен носталгичен вкус в устата по рейв годините, но в същото време пренасяше феновете ту между решетките на затвор, ту по поляни с пеперуди, ту между роботи и какви ли не невероятни същества. Като магнит приковаваше очите и дори не се усещаш как си на концерт на любима банда, а нито веднъж не си погледнал към самите артисти. Но това е и тяхната цел, както сами разкриха пред „Монитор“. Стояха в тъмнината, между лазерите и свещенодействаха по милионите си копчета, докато въздействат на всяко сетиво с други похвати.



В сетлиста не бяха пропуснали почти нищо – направиха доста от парчетата от новия албум No Geography, както се казва и турнето им, и дори завършиха основния си сет със заглавната песен. Хитовете, но в чисто нови аранжименти дебютираха за пръв път пред българска публика и всички крещяха, подскачайки “Push the button” на Galvanize, „Hey Boy, Hey Girl“ и "Block Rocking Beats".



За да е пълно щастието, двучасовият им концерт беше стабилно подгрян от любимеца им Джеймс Холройд, с който пътуват от доста години. Иначе мълчаливите музиканти намигнаха на българските си фенове с едно „Дръж се здраво, София“, изписано на стената. Е, не се сдържахме!

Снимки: Бойко Кичуков за в. Монитор