- Г-н Славков, изглеждате отслабнал.

- Да. Свалих 20 килограма за последните 3-4 години. Намалих алкохола и спрях да се храня така обилно, както преди, въпреки че не съм тежък чревоугодник. Почнах да спортувам. Два пъти си прецаках крака - скъсах ахилес, след това кръстни връзки. Имах две операции на един и същи крак в две поредни години.

- Сега какво спортувате?


- Карам колело - маунтинбайк, и ходя на фитнес.

- Защо влизате в "Биг Брадър ол старс"? Преди 5 години вече бяхте част от "ВИП Брадър".

- По същата причина. Пак ми се обадиха продуцентите, предложиха ми известна сума и след кратко пазарене се съгласих.

- Сезонът, в който участвахте преди, беше благотворителен. Тогава казахте, че това е причината да се съгласите. Каква е причината сега?


- Вярно е. Това беше третият "ВИП Брадър". Мой приятел има дете, което е с церебрална парализа, и той е много близък на Нико (Тупарев, продуцента на "Биг Брадър" - б.а.) и по този начин ме убедиха тогава. Канеха ме от първия сезон. И, разбира се, тогава пак взех хонорар, което не крия. Сега отново вземам. Това играе голяма роля.

- Какъв хонорар ще получите? По-голям ли ще бъде от предишния?


- Не е по-голям от предишния и няма как, защото влизам за месец. Не мога да кажа сумата.

- Надявате ли се да стигнете до финал?

- О, това слабо ме интересува. Представяш ли си това да ми беше самоцел?

- Сам разказахте след излизането си от "ВИП Брадър", че участвате в няколко бизнеса, един от които в областта на телекомуникационните системи.


- Този бизнес пропадна, за съжаление. Бяхме партньори с едни англичани и те фалираха в Англия, когато дойде кризата. И тук пропадна, защото те бяха водещата технологична страна на бизнеса. Ние бяхме, общо взето, хората с контакти в България.

- Днес как се издържате? Налага ли се на внука на Тодор Живков да работи?

- Нужно е, разбира се, внукът на Тодор Живков да работи. Ако не беше нужно, щяха да са намерили на дядо ми въображаемите пари. Но никой не ги е намерил, а ги търсиха навсякъде - по целия свят.

Днес пак имам бизнес, който и тогава съм имал. Той не е мой, имам партньори и сме много хора, тоест не съм аз водещата фигура. Няма да влизам в детайли. Не искам да казвам с какво точно се занимавам.

- Преди години имахте заведения. Какво стана с тях?

- Отдавна вече ги нямам. Повече от 12-13 години.

- Говореше се наскоро, че имате интимни отношения със Зорница Линдарева. Истина ли е?

- Няма да го коментирам това нещо. Познаваме се с нея, но имаме само приятелски отношения.

- Какво ви каза сестра ви Евгения Живкова, когато разбра, че отново влизате в къщата?

- В първия момент не можеше да говори. (Смее се.) Шегувам се. Има си нейните резерви, но, общо взето, не може да ми казва какво да правя. Попита ме: "Сигурен ли си, че искаш да влезеш?" Казах: "Да, вече съм се разбрал", и тя завърши с: "Не се излагай, моля те."

- Във вашия сезон на "ВИП Брадър" непрекъснато се коментираше кога и по колко пиете. Това ли е имала предвид сестра ви?

- Да. Вътре алкохолът е едно от нещата, които помагат времето да мине по-бързо. Въпреки че преди 5 г. в къщата имаше хора, които изобщо не пиеха и се чувстваха много добре. Тогава аз пиех наистина по цял ден.

- По ваше време нямаше и ограничения в седмичния бюджет за храна.

- Нямаше. Всеки сезон, като започне, в началото е адски гледаем, а в края се позагубва интересът, защото на хората им омръзва. При нас беше обратното, в смисъл - в началото беше много гледан, а в края - още повече. И ние манипулирахме Биг Брадър през цялото време. Всеки си поръчваше неща, които изобщо не бяха предвидени преди това.

- А ако сега имате ограничения?

- Мога да даяня и със 100, и със 100 хил. лв. Дупе знае 2 и 200.

- "ВИП Брадър", който приключи в понеделник, беше под наслов "Образцов дом". Какво си спомняте от социализма?

- Спомням си абсолютно всичко. Все пак накрая съм бил 17-18-годишен.

- Какви са плюсовете и минусите на соца в сравнение с демокрацията?

- При нас никога не се стигна до демокрация, но е ясно, че тя не съществува и в световен мащаб.

- Защо?

- Елементарно е. 1% от населението притежава 99% от благата на планетата. Тогава каква демокрация може да има? Говорим за големите корпорации, банковите институции в световен план. Тези машини за поробване на Международния валутен фонд и Световната банка. Хората си мислят, че това са международни организации, а те са частни институции.

При нас нещата така се объркаха. Най-малкото - от 7 години сме в Европа, а преди това бяхме по-добре.

- Има ли според вас носталгия по времето на Тодор Живков?

- Да, това се тиражира. Най-простият пример е, че от 1960 до 1990 г. ставаме 9 млн., сега сме 7 млн. Това е демографски срив.

Тази носталгия - 55% от хората, дето искали времето на дядо ми да се върне, е съвсем нормална. Човек, като мине покрай първата кофа за боклук, и вижда как се редят на опашка хората. Това е пълна трагедия. Особено хората, които си спомнят онова време добре и още работят и сравняват заплатите си днес с парите, които са получавали тогава...

- Има теза, че в България сме стигнали до онази точка на демографския срив, от която няма връщане назад и изчезваме като народ.


- Нищо чудно. Били сме на 29-о място в света по икономически показатели
преди 1989 г. Сега сме на 28-о място в Европа. Представям си къде сме в световната класация. Да не говорим за селското стопанство. Но то и в световен план няма оправия. Тази световна икономическа криза тепърва ще се задълбочава с печатането на долари от въздуха.

- Къде бяхте на 10 ноември? Президентът каза, че е бил на митинг, какъвто реално не е имало.


- Гледах президента в "Панорама" миналия петък. Личеше си как чете от аутокю, защото очите му следяха редовете. В един момент зацикляше явно защото не му даваха опорни точки. Говореше примерно нещо от сорта на 10 минути. Кой човек може да говори 10 минути свързано и гладко? Мисля, че след тази история с митинга трябва да си подаде оставката моментално. Никсън как си подаде оставката? Не може държавният ни глава да лъже по този начин.

На 10 ноември бях в Швейцария. 5 години след това ме арестуваха. С един приятел бяхме заедно тогава. Баща му имаше офис там, работеше в българско външнотърговско дружество. Обадих се на леля ми - сестрата на баща ми, по телефона и тя ми каза.

- Какво ви донесоха на вас самия демокрацията и капитализмът? Как живеете?


- Целият ми живот се преобърна като на всеки друг, разбира се. Крих се. Започнаха да съдят цялото ни семейство. След което ни оправдаха всички, но кел файда. Въпреки че тогава бях на такива години, на които всичко мина като на шега. Разбиха ни семейството. Добре, че се съвзехме бързо.

- Не обичате да говорите за политика, но какво мислите за честите избори, за новото правителство?

- Не съм привърженик на нито една от партиите. АБВ са ми най-близки, защото ги познавам. Но дано да се закрепи това правителство и да направи наистина нещо най-накрая малко от малко да тръгнат нанякъде нещата. Ако и това правителство падне, кризата ще се задълбочи до такава степен, че няма накъде. Това за хората е пагубно. Бойко Борисов пусна доста аванта на Реформаторския блок с министерствата, които им даде. Те са ми най-неприятната партия от всички. В ГЕРБ има хора, на които симпатизирам.

- Имате ли намерение да се занимавате с политика?

- Не. Канили са ме многократно от всякакви партии, но нямам никакво желание. Това не е моето поприще.

- Как е семейството ви?

- Живи и здрави, всичко е наред - като започнем от сестра ми и стигнем до дъщеря ми Катя. Днес (вторник - б.а.) се чухме, защото тя беше на училище, като тръгвах за насам (хотела, в който участниците в "Биг Брадър" са изолирани за 48 часа, преди да влязат в шоуто - б.а.). Надявам се да я видя през уикенда.

- На колко години стана Катя?

- На 8 г., втори клас е. Като си спомня как пълзеше по земята преди 5 години... Тогава пускаха децата да идват при нас (в къщата на "Биг Брадър" - б.а.). И сега го правят, но май вече е забранено да излъчват такива кадри в риалити форматите, което е правилно, разбира се.

- В какви отношения сте със Силвия - майката на дъщеря ви?

- В много добри отношения сме. Разделени сме от доста години. Днес (вторник - б.а.) се виждахме.

- Как обяснихте на дъщеря си, че ще участвате в "Биг Брадър"?


- Как, тя разбира всичко. Дори беше във възторг, че баща влиза вътре.

- Защо? Какво каза?

- Тя гледа "Биг Брадър". Даваме . Катя си е като възрастен човек. Непрекъснато ме изненадва с някакви изречения, които не мога да повярвам, че са излезли от нейната уста. Каза: "Тате, влизай веднага."

- Имате ли жена до себе си в момента?

- Не. Не съм намерил.

Източник: в. "24 часа"