В Световната седмица на толерантността Националният дворец на културата (НДК) показва изложбата „Gift of Love“, обединяваща млади автори от Нов български университет и Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“.

Тя беше официално открита от директора на НДК Мирослав Боршош, проф. Анна Кръстева - преподавател в НБУ и председателят на Сдружение “Мостове” Ангелина Владикова.

“Толерантността се възпитава всеки ден и много се радвам, че тя е показана през изкуство с изложба в Двореца. Смятам също, че толерантността е част от хармонията, към която трябва да се стреми всяко човешко същество и която е възможна, само ако наистина вярваме в нея“, каза Мирослав Боршош.

“За мен като преподавател и ментор, е изключително впечатляващо как визуално можем да видим превод на едно от най-големите философски прозрения на ХХ век – Аз-ът като друг. Изложбите са едно специфично пространство на интензивно преживяване, което поражда споделеност дори у непознати хора“, каза проф. Анна Кръстева от CERMES и допълни: „Толкова послания от толкова млади творци нямаше да станат възможни, ако не бяха се събрали доста позитивни енергии, които се описват с ключовите думи, на които са носители г-н Боршош и Ангелина Владикова. Виждаме как за броени месеци НДК се превърна в нещо, което никога не е било, но което винаги сме си представяли и искали. Виждаме културата като форум, като създаваща и променяща град, култура на иновиране и експериментиране и създаване на нови места и диалог с публиката”, заключи професор Кръстева.



Младите творци изразиха своите огромни благодарности към организаторите и предоставената им възможност за изява. „Да покажем творбите си в Националния дворец на културата е стремеж и мечта за всеки автор“, споделиха те.

Изложбата е под патронажа на Мария Габриел - евродепутат в ЕП, и е реализирана по инициатива на сдружение „Мостове – Източноевропейски Форум за Диалог” (част от глобалната мрежа на URI), с любезното домакинство на Националния дворец на културата, и в партньорство с Център за европейски бежански миграционни и етнически изследвания (CERMES) и Центъра за българо-европейски културни диалози към НБУ.

По време на събитието стана ясно, че наградените автори на най-силните творби ще могат да посетят Европейския парламент в Брюксел, по покана на Мария Габриел.

Произведенията в изложбата са на студенти от двата университета, специално работили по темата през изминалия месец. Представени са пластики от стъкло, живопис, рисунки, фотографии и инсталации. Любителите на изкуството ще могат да я посетят до 20 февруари на Етаж 3.

ПОВЕЧЕ ЗА ИНИЦИАТИВАТА
Инициативата "Световната седмица на толерантността" за пръв път е предложена пред Общото събрание на ООН през септември 2010 година от краля на Йордания Абдула II и се отбелязва ежегодно през февруари. Целта на Седмицата на толерантността (The World ínterfaith Harmony Week) e да ангажира обществеността от различни религии в общ диалог, който да извежда на преден план общите човешки ценности. Специално по този повод и фасадата на НДК беше осветена в лилаво в продължение на час преди откриването.


Фотограф: Орлин Огнянов