Как локализира престъпник за 20 минути, благодарение на новите технологии демонстрира Ема Уотсън в премиерното заглавие за седмицата - „Кръгът”.

Филмът представя ужасяващата прогноза за развитието на обществото, погълнато от манията за неограничено споделяне на лична информация.

Режисьорът Джеймс Понсолд се фокусира върху евентуалното бъдеще на технологиите, водещо началото си от социалните мрежи. „Кръгът” разглежда психологическия аспект на проблема за глобалния „Биг Брадър”, а резултатът е сполучлив, макар и предвидим в целите си, трилър.

В ролята на идейния двигател на компания, опитваща се да постави под зоркото си наблюдение всеки член на обществото, влиза носителят на „Оскар” Том Ханкс. Убедителен в своите манипулации, героят му Иймон Бейли успява да внуши на своите подчинени, сред които и Мей (Уотсън), че методите на Големия брат биха предотвратили редица престъпления като убийства, изнасилване и кражби.

Всяка седмица Бейли излиза пред своите работници, за да изнесе лекция, чиято мотивация звучи досущ като извадка от семинарните архиви на Стив Джобс.

„Лошият” в случая не е бизнесменът, който успешно продава продукта си, а обществото, което наивно поглъща всяка негова дума. Тази идея Понсолд развива чрез героинята на Ема Уотсън – младо и неопитно момиче, което постъпва на работа в компанията-гигант. Мей бива въвлечена в пропагандата на Бейли и фирмата му дотолкова, че сама заснема и излъчва всяка секунда от ежедневието си, а впоследствие дори ревностно защитава техните възгледи.

Поставил си задачата да служи като предупреждение, „Кръгът” не е от лентите, които можем да изгледаме само за развлечение. В същото време сюжетът е лишен от взимащи дъха обрати, а зрителят остава с усещането, че е изгледал филма още след първите 30 минути.

Прогнозите за резултатите на „Кръгът” в боксофиса го поставят в изоставаща позиция в сравнение с излезлия преди две седмици екшън „Бързи и яростни 8”. Очаква се трилърът да събере едва 11 милиона долара от посетителите в киносалоните, което е със 7 милиона по-малко от използвания бюджет.