След като Ви представихме Топ 5 на българските звезди луднали на тема обувки, сега дойде ред и за световните.

1. Имелда Маркос

Великата диктаторка! Не само като съпруга на филипинския диктатор Фердинант Маркос, свален от народа след 20-годишно управление, но и като повелителка на модата. Точно властта и парите правят от някогашното бедно сираче Имелда модна икона. Прочетете ли, че някоя обитателка на Холивуд е буквално способна да "обзаведе" цяла фамилия стоножки с наличните в гардероба си обувки, знайте, че тази мания тръгва от 80-годишната днес вдовица на Маркос.

Когато деспотичната фамилия бяга от Филипините, противниците на режима, превзели президентския дворец и намират там 3000 чифта дамски обувки. Новината за разточителството на семейство Маркос светкавично обикаля света - следват обвинения в алчност, корупция и свръхконсуматорство. Имелда обаче пусна друга версия за промишленото количество обувки в гардероба си. Тя твъри, че притежавала само 1600 чифта, при това ги купувала, за да даде тласък на родната обувна индустрия.

Желязната пеперуда, както я наричат сънародниците й, лансира с днешна дата следното интересно набюдени: "За обувктие запомнете едно - като хората са. Бързо им минава модата."

2. Сара Джесика Паркър

Изящните й нозе са изпробвали всевъзможни обущарски творения - сандали, чехли, боти, пантофки, ботуши... Всичките са маркови и общият им брой гони четирицифрено число. Превес обаче имат произведенията за крака на щампата на Маноло Бланик - дизайнера, роден преди 67 години на Канрските острови в семейството на чех и испанка. Сара Джесика е горда притежателка на поне 200 чифта "Маноло". Няколко десетки от тях са от серията, носеща личните й инициали SJP, която испанецът създаде специално за актрисата в знак на благодарност, че го направи толкова известен.

45-годишната актриса прехвърлила "обувния вирус" и на съпруга си Матю Бродерик. "Наистина е заразително. Почваш да си мислиш - добре де, чисто новите ми обувки никак не се връзват с любимия ми костюм, я по-добре да си взема и един чифт кафяви", разказва актьорът в свое интерю.

3. Хю Грант

Крачи гордо през живота с обувки "Apa". Те му позволявали хем да излъчва делова стабилност, хем подсказвали артистичната му натура. За стар английски ерген като него обаче обувката е не само белег на престиж и добри обноски, но и път към сърцето на поредната дама.

Хю споделя, че познава по-добре женските от мъжките обувки. "Невероятно е да пазарувам с момичета. Изпадам в екстаз, когато им купувам обувки. А аз обожавам да ги гледам как ги мерят", допълва той.

4. Селин Дион

Канадката,оплакала потъналия "Титаник" в едноименния филм на Джеймс Камерън е прочута със сърцераздирателните си хитове като "My heart will go on", но и с манията си по обувките. Отдавна е престанала да им води сметка и последните данни са от преди две години. Тогава в интервю за шоуто "This Morning" певицата съобщи приблизителна бройка от 3000 чифта. През смях разказа, че едва ли обаче ще останат "само" толкова, защото пазаруването на обувки било най-голямата й страст.

5. Ейми Уайнхаус

Обсебена - това се оказва обичайното състояние на британката. Изпълнителката преди години лекуваше зависимостта си от дрогата, след това от алкохола. Сега се е пристрастила към обувките. Преди време на шопинг тур из Лондон срещу 10 000 паунда (около 30 000 лева) тя се снабди наведнъж с цели 20 чифта дизайнерски чепици. Маниашкото пазаруване на едро обаче предизвика недоволството на баща й Мич. Той скоростно върна покупките и разтръби пред медиите, че дъщеря му има вече две препълнени стаи с обувки, които дори не  е вадила от кутиите.