В тотален хит сред родните домакини се превърна суровата торта с кашу и плодове, която Силвена Роу направи в „Мастършеф”. Вече две седмици родните домакини се надпреварват да тренират рецептата вкъщи и да заливат социалните мрежи с реплики на кулинарното произведение. В сладкиша няма нито захар, нито брашно, а само ядки, кленов сиров, какаово масло и плодове.

След като показа в ефир как се прави, Силвена пусна рецептата и на сайта на „Мастършеф”. За броени дни тя стана толкова популярна, че е на път да измести традиционните козунаци по Великден. Кулинарната магьосница пък започна всеки понеделник да прави преки включвания от Дубай чрез своята страница в Инстаграм. Там тя пуска свои любими здравословни рецепти за бонбони, сладкиши и закуски.

Ето и самата рецепта:

Основа на тортата
¾ чаена чаша сурови бадеми

¾ чаена чаша настърган кокос

1/3 чаена чаша елда (накисната)

¾ чаена чаша меки фурми

3 с.л кленов сироп



* Как да накиснем елдата:

Измийте добре елдата под течаща вода и отделете всички лоши парченца. Поставете измитата елда в стъклена или керамична купа и накиснете във вода. Добавете супена лъжица органичен ябълков оцет - (това помага за по-нататъшното разграждане на фитиновата киселина). Накиснете за 6 часа минимум и 8 часа максимум. Водата ще стане мътна. Изплакнете добре под течаща вода. Дехидратирайте ги до пълното изсъхване.

*Как да приготвим основата на тортата:

Сложете бадемите, кокосовите стърготини в блендера. Блиндирайте, докато се получат фини трохи, добавете останалите съставки и блиндирайте отново, докато се получи смес с лепкава консистенция. Оформете с ръце по дъното на формата. Формата трябва да е с падащо дънно 26 см.

Шоколадов слой
1 чаена чаша кашу, накиснато за 4 часа

¼ чаена чаша чист кленов сироп

щипка сол

¼ чаена чаша какаово масло

¼ чаена чаша сурово какао на прах

1/3 чаена чаша пълномаслено кокосово мляко

1 ½ с.л. ванилов екстракт