София Филм Фест 2012 ще представи едни от най-важните имена и филми от румънската нова вълна.

„4 месеца, 3 седмици, 2 дни”, носител на „Златна палма" в Кан 2007 и на наградата за най-добър балкански филм от София филм фест 2008 е несъмнено най-популярният румънски филм. Това е разказ за румънска студентка, на която й се налага да направи нелегален аборт в последните дни на комунизма... Според режисьора Кристиан Мунджиу, „това е история за решенията, отговорностите и избора в живота, за солидарността и приятелството в контекста на тогавашната епоха“.


„12:08 източно от Букурещ” на Корнелиу Порумбою („Златна камера” в Кан 2006) обобщава иронично, забавно и оригинално някои от най-спорните тези относно преврата в Румъния на 22 декември 1989 г. и оттеглянето на диктатора Николае Чаушеску. Сюжетът се върти около токшоу по местния телевизионен канал в малко градче, точно 16 години след революцията.


Флорин Шербан получи Голямата награда на журито на Берлинале 2010 за „Ако искам да свиря, аз свиря” – историята на последните пет дни, които младият Силвиу прекарва в дома за малолетни престъпници. Сюжетът си остава докрай непредсказуем, емоционалната реакция на зрителя се променя рязко с напредването на филма, а да не забравяме и експеримента – актьорският състав е почти изцяло от криминално проявени.

Кристи Пую се смята за основоположник на новата вълна в съвременното румънско кино. Всички негови филми са показвани на София Филм Фест. В тазгодишната програма Пую ще бъде представен с един от последните си филми („Аврора“ или „Смъртта на г-н Лазареску”).