Есента е в разгара си, алеите в парка са застлани с килим от пъстри листа и макар утрините да стават по-хладни, това изобщо не е причина да се отказваме от спорта на открито. Особено в пандемията от COVID-19, която изкара все повече хора извън спортните зали. Тази година топлото време се задържа по-дълго от обикновено и феновете на бягането са сред щастливците, които могат да се възползват максимално.

Броени дни ни делят и от зимата, когато екипировката за тренировки на открито е от особено значение, ако искаме да се запазим здрави и да калим организма си. Какво трябва да знаят всички, които изберат да тренират навън в студеното време? Как да поддържат мускулите си топли и на каква екипировка да заложат? Отговорите на тези въпроси ще даде сребърната европейска медалистка в тройния скок в зала от Прага 2015 Габриела Петрова.

Коя е Габриела Петрова?
28-годишната атлетка, която тренира в Пловдив под ръководството на Атанас Атанасов, е европейска шампионка за девойки под 23 години от Тампере 2013 г. През 2015 г. печели сребърен медал на Европейското първенство в зала в Прага, а същото лято се нарежда четвърта на Световното първенство в Пекин с личен рекорд на открито от 14.66 метра. Заради тези силни класирания тя печели наградата за “Спортист №1 на България” за 2015 г.


- Габи, в тази толкова трудна година как протичат твоите тренировки?
- За момента бих казала, че успявам да тренирам нормално. Разбира се, спазвам всички противоепидемични мерки. Пазя се, доколкото мога.

- Колко често тренираш навън и на каква екипировка залагаш, когато ти се налага да се готвиш в студено, ветровито и дъждовно време?
- Доста често ми се налага да тренирам навън, независимо от атмосферните условия. В студените месеци за мен е много важно да използвам екипировка, която да поддържа мускулатурата ми топла. Предпочитам да се доверявам на adidas COLD.RDY, тъй като материите им са напълно съобразени със студеното време и ми дават необходимия комфорт, за да тренирам пълноценно.

- Как успяваш да се опазваш от контузии през зимата, когато тренирате в по-тежки условия от тези през лятото?
- Много е важна загрявката преди основната тренировка да бъде много добре направена. Трябва да се обърне внимание на всяка отделна мускулна група, защото моят спорт е много комплексен и е необходимо всичко да е добре балансирано.

- Най-голямата ти цел през 2021 г. е Олимпиадата в Токио. Ще се справиш ли с норматива?
- Освен нормативите, които позволяват участие на олимпийските игри, има и ранкинг система, според която, ако си сред първите 30, имаш право да участваш. В момента съм в средата на класирането, така че това ми позволява участие. Разбира се, ще искам и да покрия норматива за още по-голяма сигурност.

Миналия месец adidas представи новата си колекция COLD от поредицата .RDY, създадена специално за различните метеорологични условия. Тя идва след HEAT, WIND и RAIN, и е направена специално за студените месеци, когато тялото ни трябва да е облечено в материи, които поддържат топлината, но в същото време дишат и са издръжливи.
Дизайнът е премислен до най-малкия детайл и е вдъхновен от практичността на военнотo облекло - циповете са специално удължени, за да ги стигаш по-лесно в движение, а джобовете са умишлено прави, за да можеш да извадиш каквото ти трябва от тях без да спираш да се движиш.

Едно от основните неудобства, когато се обличаме за тренировка в студено време е, че трябва да сложим няколко пласта дрехи. В дизайна на новата COLD.RDY колекция е помислено и за това - прецизното разположение на шевовете елиминира появата на издутини, когато слагаш няколко пласта дрехи, позволявайки повече гъвкавост и лекота при движение.
Колекцията COLD.RDY на adidas може да бъде намерена в магазините на Sport Vision.