Джон Тошак е един от символите на британския футбол. Като треньор на националния отбор вече два пъти не допусна гол в 2 контроли срещу България. Но сега идват европейските квалификации. До мача в Кардиф има по-малко от месец.

Тошак не наблюдава двубоя ТНС - ЦСКА в Лига Европа, защото нито уелският шампион му дава футболисти, нито "червените" са извор на играчи за националния тим на България. Ден по-късно обаче даде пресконференция в суперлуксозния хотел "Вейл" на 20 км от Кардиф. А след нея, благодарение на пресаташето на уелския национален тим Кери Стенът, даде персонално интервю за "Труд". Като истински джентълмен Тошак обеща ексклузивни 20 минути и удържа на думата си.

"Здравейте, България? Как сте, как е Стоичков?" Първият въпрос е от бившата звезда на "Ливърпул". Задава го артистично, докато се здрависваме и стартира разговора с "Ваш съм!"

- Кампанията за "Евро 2012" започва. Как виждате ситуацията в навечерието на старта, мистър Тошак?

- Трябва да сме честни. Англия е големият фаворит в групата. Въпреки слабото представяне на световното първенство в ЮАР този отбор е изключително силен. Останалите ще се борим за мястото на баражите.

- Значи приемам, че Англия вече е на "Евро 2012"?

- Трудно някой измежду Уелс, България, Швейцария и Черна гора би могъл да измести отбора на Фабио Капело. Според мен в нашата група всички ще губят мачове, точки. Събраха се много равностойни съперници и ще е интересно. Не виждам друга група, в която да е толкова трудно да се правят прогнози. Ще има и изненади. При изтеглянето на жребия Уелс беше в пета урна. Но не смятам, че сме пети по сила.

- Възможно ли е изненадите да започнат с мача Англия - България на "Уембли"?

- Ха-ха, не сте лоши! Защо не? Трудно ще ви е, но във футбола всичко се случва. Англия ще иска да покаже на света, че случилото се в ЮАР е случайно и нереално. България е първият официален съперник. Но... Но пък ще стане наистина много интересно, ако изненадата сте именно вие.

- Добре или зле е за останалите, че Англия се провали на мондиала?

-Признавам, че не мога да дам еднозначен отговор. Със сигурност световното разклати Англия. Отборът замина с очакване, че ще стане шампион. Но не направи нито един забележителен мач. Затова сега футболистите ще са крайно мотивирани да се доказват. Пожелавам успех на България, но пак повтарям, ще е безкрайно трудно.

- Двубоят Уелс - България е на 8 октомври. Мислите ли за него?

- Аз съм последователен човек и първата ми задача е мачът ни с Черна гора. После ще дойдете и вие. Вече изиграхме две контроли. С моя приятел Христо Стоичков се видяхме, когато направихте 0:0 в Суонзи. После пък ние спечелихме с 1:0 в Бургас в дебюта (повторен - б. р.) на Димитър Пенев. Спомням си, че беше много горещо край вашето море. А пред нашата врата кипеше в последните 20 минути. Вратарят ни имаше голям ден. Но сега мачовете са официални, настройката е различна.

- Ще успеете ли да победите Черна гора, която ще играе без звездата Стеван Йоветич?

- Не съм щастлив, че няма да го има. И нашият Аарон Рамзи е тежко контузен и няма да играе. Това са две момчета, които са бъдещето на футбола. Болно ми е, че страдат и не са на терена. Дано в ответния мач между Уелс и Черна гора и двамата да играят. Футболът плаче, когато такива таланти са контузени брутално.

- Кои български футболисти ви впечатляват?

- Двамата Петрови ги познавам до болка. Стилиян е капитан на "Астън Вила", а Мартин започна добре в "Болтън". Със сигурност е хубаво за нас, че Бербатов се отказа. Изключителен нападател е, макар че понякога е неразбран в отбора си.

- В България някои смятат, че националният отбор вече няма да играе само за Бербатов и това може да се окаже плюс.

- Ако зависеше от мен и ако имах право, веднага бих го поставил на върха на атаката на моя отбор. И няма да го сменя.

-Каква е целта ви в квалификациите?

- Да се класираме, разбира се! Приемам всичко останало за провал. Не мислим ли за европейското, какъв е смисълът да играем? Най-важното е да вземем точки в началото. Оптималната ми програма е Уелс да има пет точки на 1 януари 2011-а. Проблемът в нашия отбор е, че нямаме много футболисти. Контузят ли се двама или трима, става страшно. Малка държава сме и нямам голям избор.

- Ще викате ли футболисти от уелския шампион ТНС, който игра срещу ЦСКА?

- Следя хора и оттам. Не можах да гледам мача, но разбрах, че са играли добре. Реми срещу толкова популярен отбор е постижение за уелския клубен футбол. Сега се радвам, че Крейг Белъми се върна в "Кардиф". Това е добре. Крейг е голям футболист и има нужда от доверие. В последните сезони, особено в "Манчестър Сити", не успя да играе. Трябва му самочувствие и ще се върне в светлината, в която го знаем.

- Ще уплашите ли България със стадион "Милениум"?

- Няма да бъде там мачът. Ще играем на клубния стадион на "Кардиф". Арената е по-малка(26 000 места - б. р.)и със сигурност ще се напълни. Може да се върнем на "Милениум" само за битката с Англия. Стадионът на "Кардиф" е на една година, много е хубав. И там няма място за страх, а за футбол.

- Ако загубите първия мач от Черна гора, променят ли се плановете?

- Уелс за последен път спечели квалификационна група преди 40 години. Тогава започнахме със загуба от Австрия и след това взехме пет поредни победи. Един мач не решава нищо. Но наистина е важно да победим Черна гора на старта като гости.

- Какви са спомените ви от български играчи?

- Първият е отпреди 25 години. Играхме заедно с Ваньо Костов в "Спортинг", отличен футболист! По-късно бях треньор на Йордан Лечков и Златко Янков в "Бешикташ". Двамата са от златното ви поколение, нали? Истина е, че дойдоха в клуба в края на кариерата си.

- С Лечков имахте и проблеми?

- Може и да сме имали някои разминавания в позициите, но да ви призная, футболист с качествата на Лечков почти не съм срещал. Такава техника, уникалност, интелект, майсторство... Фантастичен играч. А Янков го допълваше отлично с безкраен професионализъм, борбеност. Въобще България имаше великолепен отбор през 90-те години. А най-големият ми приятел от България съвсем случайно е и най-големият ви футболист! Христо Стоичков, мама миа, казваха му осмото чудо на света. Преди месец се видяхме, говорихме за световното. Може би не знаете, но почти бях уредил да дойде в "Бешикташ". Всичко беше уточнено. Оставаше само да се сложат подписите. В последния момент обаче президентът не можа да извади нужните средства. Много бяха, наистина много.

- Срещали ли сте Стоичков на терена?

- Благодаря за комплимента. На 61 години съм, но изглеждам като на 40, нали? Ха-ха. Христо е доста по-млад от мен, няма как да сме играли.

- Въпросът беше дали сте се изправяли срещу него като треньор?

- А, да. Разбира се. В най-голямото дерби на света. С "Реал" (Мадрид) гостувахме на "Барселона" и завършихме 2:2. Стоичков беше най-труден за опазване, но познавах до съвършенство играта му и не му позволихме да вкара гол.

- Ще успее ли сега Жозе Моуриньо да спре тази "Барса"?

- "Барселона" е като акула. Когато хвърлиш храна във водата, хищникът веднага скача да я изяде. Но когато не е гладен, не й обръща внимание. "Барселона" спечели толкова много през последните години, че може би се насити на успехите. А и плюс това на световното седем от "Барса" станаха шампиони. Моуриньо е много умен треньор и точно това ще използва. Мисля, че "Реал" ще стане шампион заради него. В Мадрид не са печелили нищо от две години и сега те са гладната акула.

- Специалния ли е най-добрият треньор в света?


- Когато видиш последните 6-7 години и преброиш титлите, няма кого друг да посочиш.

- Помните ли колко пари дадохте за селекция като треньор на "Реал" и могат ли да се сравнят със сегашните?

- Помня само, че първата ми седмична заплата беше 12 лири.

- В "Реал" ли???

- Не, не се шегувайте с мен! В "Кардиф Сити". За победа получавахме премия от осем лири, а за реми - по четири. Почти колкото сега се плаща на минута като заплата.

- Одобрявате ли практиката на "Манчестър Сити" и "Реал" да купуват футболисти за толкова милиони?

- Това не са реални пари. Не и в днешно време. Редно е да се зададе въпросът "От къде идват?" Но това не е мой бизнес! А и за съжаление трябва да ви оставя, защото ме чака работа. Ще се видим в София скоро. Идвам да гледам мача България - Черна гора. Разузнаването трябва да е на ниво. Благодаря за интереса и доскоро!

Източник: Боян Бойчев, "Труд"