Организаторите от сдружение „София – дух и култура“ са подготвили разнообразие в програмата, която включва 4-ри международни ансамбъла между които Ensemble Crush (Германия), клавирно трио Атанасов (Франция), струнен квартет Метис (Литва) и Via nova percussion group (Австрия/Франция,Катар).

Интересното е че освен очакваните композитори като Брамс и Шуман ще има и три световни премиери, включително произведение написано специално за фестивал.

Отново основен партньор на Аджитато' е БНР, което осигурява сцена за събитията в Първо Студио. Артистичният директор на фестивала Мария Русева споделя:

„Много сме щастливи и горди, че имаме подкрепата на БНР. Това ни амбицира и задължава концертите ни да са на много високо ниво. Това е изискване, което самите ние сме си поставили още при създаването на Фестивала, но доверието, което ни гласува институция като Националното радио ни кара да сме още по-безкомпромисни и взискателни към организацията и нивото на Аджитато’. Освен засиленото международно участие, новост от тази година е творческата лаборатория за песенни дуа Agitato’Youth. Това е инициатива на Дуо Колаж, чрез която ще съдействаме на млади певци и пианисти с интерес към вокалната лирика да сформират ансамбъл. Концерт на новосформираните двойки е включен в основната програма на Аджитато'.”

Лилия Жекова, занимаваща се с проектното финансиране, обяснява:

„Дейността на фестивала постепенно се разширява с всяко следващо издание, което няма как да не ни радва като организатори. Получихме голяма подкрепа и финансиране от Столична община, за което благодарим. За съжаление към момента не сме успели да намерим финансиране за повече български концерти и следващата година това ще е сред приоритетите ни.“

Организационният и артистичен екип на Аджитато' са Дуо Колаж и Камерен ансамбъл Силуети, обединени в сдружение София – дух и култура.

Подробна информация за фестивала, програмата и участниците може да следите на официалната фейсбук страница на инициативата.

Дуо Колаж е песенно дуо, основано от Нона Кръстникова (сопран) и Мария Русева (пиано). Ансамбълът е носител на Трета награда на Международния конкурс за песенни дуа „Елза Респиги“ във Верона, Италия (2015). От създаването си дуото работи по различни проекти, свързани е песеннотот изкуство и камерната опера, а също така участва в престижни фестивали в страната и чужбина като „Софийски музикални седмици“, „Лауреатски дни Катя Попова“ (Плевен), "Note d'Arte in Valpolicella 2016" , Верона (Италия), „Виа Понтика“ (Балчик) и др. След предварителна селекция и подкрепа от страна на Национален фонд Култура, през 2016 г. дуо Колаж взе участие майсторския клас за интепретация на немска песен на проф. Хартмут Хол в Савонлина, (Финландия).

Камерен ансамбъл „Силуети” получава името си през лятото на 2012 г. в резултат на сътрудничеството между четирима млади музиканти: Калина Митева (цигулка), Кристиян Калоянов (кларинет), Габриела Калоянова (виолончело) и Лилия Жекова (пиано). Те работят заедно под ръководството на изтъкнатия български виолончелист проф. Венцеслав Николов. Името на ансамбъла е вдъхновено от пиесата за виолончело и пиано на акад. Васил Казанджиев „Силуети”.

През 2012/2013 г. ансамбълът участва в Международната лятна академия Виена-Прага-Будапеща (ISA), където работи под ръководството на изтъкнати музиканти, а тази година ще бъдат част от K&K Festival и сесията на Европейската академия за камерна музика (ECMA) през септември в Гросраминг, Австрия.