От днес в продължение на три поредни вечери на специално изградена сцена пред Народния театър „Иван Вазов“ в столицата оркестрите на Българското национално радио ще представят най-доброто от репертоара си във второто издание на Летния фестивал „Под откритото небе на София”. Началният час и за трите концерта е 20,30, а входът е свободен.

Фестивалът започва тази вечер в 20,30 ч. с фолклорните виртуози от Оркестъра за народна музика с диригент Димитър Христов. Солисти са любимците на публиката Нели Андреева, Боряна Василева и дуото Христина Белева и Петър Миланов. „Ще представим майсторството на солистите ни, защото ние сме оркестър от ярки индивидуалности, с най-добрите ни пиеси от последните няколко сезона“ – обяви маестро Христов.

В сряда отново от 20,30 ч. ще свири Биг бенда на БНР с диригент Антони Дончев. Гост е световноизвестният саксофонист, светилото в джаза Джери Бергонци. „Гостуването на Бергонци ще направи изпълненията ни незабравими – каза маестро Дончев - Програмата ще е изцяло от негови композиции, аранжирани за биг бенд, и всичко е ново и непознато за нашата публика.“

Американецът Джери Бергонци е световно признат джаз изпълнител, композитор, автор и преподавател. Като дете започва да се занимава с кларинет, но увлечен от изпълненията на Дюк Елингтън, Каунт Бейзи и Лестър Йънг преминава на саксофон. Световната джазова критика щедро го обсипва с похвали, наричайки го „музикален визионер с уникална техника и подход, с фантастично въображение и неповторим импровизаторски талант“. Иновативна, поднесена с висше майсторство и вътрешен огън, музиката му е богата, мощна, красива и лирична. Бергонци дълги години е предпочитан партньор на светила като Дейв Брубек, Джо Ловано, който взриви българската публика наскоро в София благодарение на „Музикална къща БНР“, Майк Скофийлд, Майкъл Брекър, Боб Бергман и много други.

Последната вечер от Летния фестивал „Под откритото небе на София“ – в четвъртък, е отредена за Симфоничния оркестър и един от най-търсените български диригенти - Григор Паликаров. „Програмата е изключително от популярни и харесвани произведения – каза маестро Паликаров. – Ще имаме и солисти и това, че те са членове на оркестъра е много радостно. Това са Галина Койчева-Мирчева - цигулка (концертмайстор), Явор Желев – флейта и Данчо Радевски – кларинет. Те ще представят много интересни и незаслужено рядко изпълнявани творби.“

Симфониците ще изпълнят творби от Росини, Чайковски, Берлиоз, Бърнстейн, Сен-Санс, Офенбах, Елгар. Не е пропусната и българската музика. Тя ще присъства във финалния концерт на Летния музикален фестивал “Под откритото небе на София“ с произведения на Панчо Владигеров.