„Снимка с Юки” , „Шекспир като улично име” и „ The Sound of Stones ” са заглавията на трите продукции, за чиято реализация продуцентската компания на братя Чучкови получи съфинансиране за пакет от проекти на програмата за подкрепа на европейския културен сектор.

„Творческа Европа“ е новата програма на европейската комисия за подпомагане на кино, телевизия, музика, литература. Целта е създаване на аудио визуални продукти, които да достигнат до нова публика из цяла Европа, като така допринасят за опазването на културното и езиковото многообразие. Творческа Европа обединява досегашните програми Култура, MEDIA и MEDIA Mundus.

Два от проектите - „Снимка с Юки” и „Шекспир като улично име” са получили субсидия и от редовната сесия на Националния филмов център за финансиране на игрално кино, която в този момент е блокирана заради възникналите съдебни спорове.

Културната стойност и качеството на проектите са оценени положително от европейската програма – в отговора към продуцента се подчертават новаторските творчески идеи и убедителният визуален стил, които биха въздействали на интернационална публика. Пакетното финансиране на програмата получават само компании, които имат предишен опит в международен мащаб и достатъчно финансов и оперативен капацитет за реализация на проектите си.

„Подкрепата директно от програма на Европейския съюз в Брюксел, при огромна директна конкуренция наравно с всички европейски държави, без квоти, и международно жури, потвърждава несъмнените качества на тези три проекта за игрални филми, както и на професионалните качества на продуцента. Сега остава българският съд да реши по най -бързия начин възникналите спорове във Филмовия център, защото при така създалата се ситуация филмите може и да не се осъществят“, споделя Виктор Чучков-син.

Трите филмови заглавия, които предстоят да бъдат реализирани, представят жанрово разнообразие и герои с различни, но еднакво въздействащи истории.

„Снимка с Юки” по едноименния разказ на Мирослав Пенков от сборника 'На Изток от Запада’, е история за младо семейство емигранти в Америка – българин и японка, които идват в България, за ин витро процедура. След участието им в инцидент, който отнема живота на малко дете, животът им се променя завинаги. Проектът е по сценарий на Дими Стоянович, режисьор е Лъчезар Аврамов.

„Шекспир като улично име” е историята на момче, което обича да пише, обожава да чете Шекспир и знае много за живота на улицата. Данко е на 17 и има два таланта – актьорската игра и юмручния бой. В този филмов разказ той трябва да избере единия от тях, с който да порасне, за да спаси живота на най-близкия си човек, да се пребори за любовта си и да намери себе си. Сценарист и режисьор е Валери Йорданов.

„The Sound of Stones”, копродукция с Германската One Two Films, е исторически трагикомичен мюзикъл за живота на майка и син, които пристигат в Берлин след края на Втората световна война, където едно дългоочаквано завръщане ще се окаже не край, а начало. Сценарист и режисьор е Ян Спекенбах.