Най-мразената кулинарка Йорданка Райкова напусна арената на MasterChef по bTV на престижното шесто място след като вчера премина през трудна и емоционална битка с достойни противници. В отборната игра тя оглави женския отбор на Цветомира Савчева и Лъчезара Павлова, за да поднесе празнично основно ястие на едни от най-обичаните български музиканти. Мая Нешкова, Михаела Филева и Галена опитаха техните естетично поднесени агнешки котлети с хрупкава коричка и зеленчуци, но дамите се разминаха с победата на косъм.

Една грешна стъпка в приготвянето на патешки гърди с карамелизирано зеле, пресен лук и рагу от боб по рецепта на журито на MasterChef Чехия Марек Радич, я изпрати на стрес тест. В оспорвания дуел с Цветомира, тя създаде интересна идея за трилогия териаки тофу върху хрупкави оризови нудли, но технически пропуски в изпълнението я лишиха от престилката на броени крачки от финала.Колегите й пък коментираха, че тя отново ни излиза от зоната си на комфорт, като приготвя добре познати й ястия и не се предизвиква. Те дори отказаха да слязат от балкона и да я прегърнат, както правеха с повечето от участниците.



Йорданка призна пред зрителите на bTV, че не е успяла да покаже много рецепти от пътуванията си по света, но е доволна, че е стигнала до тук. Определи MasterChef като кулинарно приключение, в което е „плувала в несигурни води“, замотавали са я водовъртежи, преминала е през бури и ветрове. Изводът й след 3-те месеца на гладиаторската арена е, че да готвиш под стрес и цъкащия часовник всъщност е страхотно усещане. 


За мотивацията си да се впусне в приключението MasterChef по bTV, Йорданка споделя, че е искала да бъде "завършен кулинарен журналист", който умее да разказва, да критикува, но и да готви. След дълги пътешествия в търсене на оригинални вкусове и екзотични подправки, много от тях описани и в кулинарните й пътеписи, осъзнава, че това е точният момент да разгърне и демонстрира кулинарните си умения. От съвсем малка помага в кухнята на баба си Данче, като любимите й моменти били да посещава голямата професионална кухня на ресторант „Марица“, където баба й работила като управител. Гледала как се подготвят стотици порции за тържества. Баба й е била видна майсторка на декорациите и десертите, а тортите й са събрали в брачен съюз 1/3 от семействата в Пазарджик.



Журналист по образование и пътешественик по душа, Йорданка е най-силно впечатлена от кулинарията в Малайзия, Индонезия и Япония. Любимите й продукти и подправки са от тайландската или индийската кухня, а саматя тя твърди, че ако превърнат джинджифила в парфюм, ще го носи всеки ден като скъп аксесоар. В свободното си време обича да бъде със съпруга си - да готвят и търсят нови ресторанти с авторска кухня, да пътуват, да ходят на театър. Едно от хобитата им са качествени и натурални вина. Посещават изложения, организират дегустационни обиколки из винарски региони в различни държави. В търсене на техния вкус, откриват съвършенството във вината на близки приятели, произвеждащи "гаражно вино". Купили от тях цяла бъчва и бутилирали собствена марка за лично удоволствие и споделяне с приятели. Следващата цел на Йорданка Райкова след MasterChef е да създаде собствена рубрика, в която да представя чуждоземни вкусове и да разказва за различни страни и хора.