Наричат Паганини бунтар или дяволски музикант. За време-то, в което прави музика, той е като днешните рок звез-ди.

Необуздан и новатор. Малко са виртуозните цигулари днес, които предполагаме, чесвирят като Паганини. Бълга-ринът Марио Хосен обаче, е негов музикален двойник /според редица критици/и на 3 ноември (четвъртък) от 20:00 часа ще изнесеконцерт в Зала 1 наНационалниядворецнакултурата (НДК).

Поради големия интерес към концерта, НДК пуска билети по 80 лв. в Оркестрината. Все още има билети от 15, 20 и 25 лв., както и на редовните цени от 40, 55 и 70 лв.

Освен виртуозни произведения от самия Паганини, ще чуете и творби от ЛудвигванБетовен, ЙоханСебастианБах, ВолфгангАмадеусМоцарт, ДжоакиноРосини и ЛеоДелиб – някои от партитурите, по които е свирилвеликиятмаестроПаганиниповременатурнетатасивЕвропа.



Диригент ще бъдезнаменитиятФеликсКараско, азапървипът-вБългариящечуемсопраноотдалечнаИсландия –ЛилияГудмундсдотир. В концерта ще участва иопернатапри-маЕленаЧавдарова-Иса.

Марио разказва, че още от дете не е изпитвал затруднение с виртуозната музика, която е свирел с лекота. Цигуларят споделя, че личността на Николо Паганини винаги го е впечатлявала, а външният вид на музиканта силно се доближава до този на Паганини.

Първата си цигулка получава като подарък от баба си. „Малко хора знаят, че освен цигулката, много по-важен е лъкът. Колкото по-чувствителен е лъкът толкова по-добро е звукоизвличането. Аз имам честта да свиря с лък на Шарл Пикат, който е лична собственост на големия виртуоз Сигети – майстор на лъкове, който е бил един от любимците на Паганини“, разказва Марио Хосен.„Българският Паганини” свири с цигулка на над 270 години. Това произведение на изкуството струва над 1 млн. евро и е ценно именно заради старостта си.



Марио Хосен расте заобиколен от класическа музика. Започва още на 5 години да свири напиано, а на 6 хваща цигулката. Във вените му тече българска, гръцка, еврейска, коптска и арабска кръв.

Образованието си получава в музикалното училище в Плов-див, след това продължава в Лондон и Париж, а по-късно и Виена, където става професор и до днес живее и преподава.

Хосен е носител на много награди в музиката – награден е дори от австрийското министерство на културата за високи творчески постижения. Пътят му в музикалната кариера е свързан с големи имена на класическата музика. Свирил е в престижни зали като „Карнеги хол“, „Концертхаус“, „Брукнер хаус“ и много други по цял свят.