Най-коментираният и високо оценен български филм от началото на 2013 г. - режисьорският дебют на Емил Христов "Цветът на хамелеона" с участието на Руши Видинлиев в главната роля - спечели 8 от наградите на Българската филмова академия за 2013 г., раздадени на на официална церемония в Дома на киното в София.

"Цветът на хамелеона" се сдоби с награди в следните категории:

Най-добър пълнометражен игрален филм
Режисьорски дебют - Емил Христов
Най-добър сценарий - Владислав Тодоров
Най-добро изпълнение в главна мъжка роля - Руши Видинлиев
Най-добро изпълнение в поддържаща женска роля - Светлана Янчева
Най-добра сценография - Пролет Георгиева
Най-добри костюми - Армавени Стоянова
Най-добър звук - Светлозар Георгиев

Петър Попзлатев грабна статуетката за Най-добър режисьор за работата си по пълнометражната лента "Аз съм Ти", на която БФА присъди още две награди - за главна женска роля (на Жанет Спасова), и за музика - (на Калин Николов)

Хитовата криминална поредица на "Камера" ООД "Под прикритие" със сценаристи Ваня Николова, Йордан Банков, Александър Чобанов, Александър Спасов и режисьор Виктор Божинов спечели приза в нововъведената от тази година категория за Най-добър телевизионен сериал (благодарение на епизоди 9 и 12 от втори сезон).

В категориите за документално кино отличията отидоха при "Загадката "Веда Словена" на Анри Кулев - Най-добър филм и най-добър сценарий (Борис Христов), "Стоичков" - също за Най-добър сценарий (Борислав Колев), "Който тръгнал е сам..." - Най-добра режисура (Ралица Димитрова) и Най-добър оператор (Пламен Герасимов) и "Цветанка" на Юлиян Табаков - Дебют в документалното кино.

"Пианистът" донесе на създателите си Ася Кованова и Андрей Кулев наградата за Най-добра анимация.

Както бе обявено предварително, статуетката на БФА за цялостно творчество бе присъдена на Рангел Вълчанов. Велко Кънев пък посмъртно бе награден с тази за поддържаща мъжка роля за играта си в "Миграцията на паламуда".

Церемонията по връчването на наградите на Българската филмова академия за 2013 г. се състоя на 31 май 2013 г. и бе предавана на живо по Канал 1 на БНТ.