Вчера медици коментираха пред „Всеки ден", че е цяло чудо, че Димитър Цонев изобщо е жив. Известният журналист е развивал инсулт цели 7-8 часа, преди да бъде докаран в болницата.

Публично известно е, че за инсулт и инфаркт са най-важни първите 2 часа. Ако е било реагирано навреме, днес най-вероятно той щеше да си е у дома в далеч по-добро състояние и без опасност за живота.

„Още когато му е станало лошо във Варна, е трябвало да отиде в най-близката болница, а не 6 часа да пътува в това състояние до София. Развивал е типичните симптоми на инсулт, съпругата и дъщеря му е трябвало да обърнат внимание на това", коментира медик.

Ако не друго, е трябвало да му се даде да сдъвче един аспирин, който да разреди кръвта му, това също би намалило пораженията в мозъка с поне 30%.



Съпругата му Мариана се оправда, че е объркала състоянието на мъжа си с хипогликемична криза.

„Как е възможно подобно нещо? Това са все пак интелигентни хора, образовани, да нямат елементарна реакция в подобна ситуация", чудят се доктори.

Пред „Всеки ден" пък дъщеря му Деси Цонева обяви, че семейството спира с обясненията за състоянието на журналиста. „Вътре в семейството решихме да не даваме повече информация, докато тати не се оправи. Не е хубаво да се говори сега. Времето ще покаже какво ще се случи, в момента нищо не се знае. Съжалявам, но повече не мога да кажа. Призовавам медиите да не превръщат състоянието му в сериал. Информирахме надлежно какво се е случило, сега просто нека се молим за него", приключи разговора Деси Цонева.

Източник: slava.bg, сн. Фейсбук, Булфото