След като хакнаха профилите на редица български звезди като Алекс Богданска и Юлиан Вергов, фитнесмоделът Биляна Йотовска, чийто профил в Instagram бе откраднат, разкри подробности за атаката. "Получих имейл уж от Instagram, че профилът ми подлежи на верификация, че е 100% истински. Прегледах го доста внимателно и за съжаление клинкнах да продължа нататък. Това беше достатъчно, за да получа имейл, че моят имейл е сменен и профилът е хакнат", обясни тя пред Bulgaria ON AIR. Йотовска е писала на Instagram чрез Facebook и преди 2 дни получава имейл, че е нужна повече информация. Предстои тя да се свърже с ГДБОП, надявайки се да се стигне до хората, които са откраднали профила ѝ.

"По непотвърдена информация профилът ми е хакнат от турска група. Напоследък има бум и всички трябва да внимават много какви имейли получават. Основната причина е за пари, тези профили се продават доста добре", каза още фитнесмоделът с хиляди последователи в социалните мрежи.

Ален Попович от Българската асоциация на агенциите за дигитални комуникации посочи в "България сутрин", че голяма част от звездите в България в последния месец търпят такива проблеми. По думите му това е класическа фишинг атака, в която прочитаме даден имейл и смятаме, че е свързан с компания, с която имаме отношения. "Има момент, в който Instagram чисто по процедура не могат да върнат нещата. В повечето случаи такива профили биват деактивирани", отбеляза експертът по социални мрежи.

Попович отвори скоба, че Instagram и Facebook нямат практика да изпращат имейли, че сме популярни и трябва да кликваме, за да верифицират профила ни. Той посъветва да гледаме откъде идват имейлите.

"Определено дигиталната грамотност трябва да се повиши", заключи експертът.