Европейското кино започна да прави пробиви и бързо да печели награди, за които Холивуд може само да мечтае.

Кратка разходка в IMDB може да покаже, че в Европа са създадени някои от филмите с най-висок рейтинг и определено си заслужават прегледа. Появата на "A Serbian film" даде обещаващ старт за киното на балканите, а и не трябва да забравяме, че родните български филми успяват да печелят награди и в чужбина.

Появата на качествени ленти в много страни показва, че аудиторията е готова да посрещне новото и даде шанс за развитие на младите и напористи режисьори. Точно тук идват и турците с филми като "Rejep" и "G.O.R.A.", които събудиха критиката, но спечелиха и сърцата на много хора, които отказват да търсят шегите с фенерче в тъмното.

Ефирът се залива с турски сериали, където няма да чуете и една обидна дума. Преди Турция да започне да прави сапунки, режисьорите са успели да направят турска версия на почти всичко, което е дошло от САЩ. Едва ли има страна, която да се похвали с повече копия от тази.

Съвсем случайно разбрахме, че 60-те и 70-те години на съседите са били записани като кино възхода им. Не вярвате? Следващите редове ще покажат, че турските камери са работели на пълни обороти!

Запознайте се с турското филмово изкуство, за което може и да не сте подозирали!